НОВИНИ

Казусът "Джемкорп": Изслушват Кирил Петков, Асен Василев и Александър Николов в НС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:40, 19.07.2022
6273
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и енергийният министър Алексъндър Николов ще бъдат изслушани в открито заседание на временната парламентарна комисия за меморандума с корпорацията "Джемкорп".

Днес депутатите изслушаха при закрити врати председателя на ДАНС, а след това коментираха, че сътрудничеството с корпорацията създава потенциална заплаха за националната сигурност. Именно чутото от шефа на контраразузнаването е причина да се изслушат и представителите на правителството.

Подробности вижте във включването на Иво Никодимов.

Според народните представители има основателни съмнения да се твърди, че част от капитала на "Джемкорп" е с недоказан произход. Ако компанията получи чувствителна информация за българската енергетика, това би могло за застраши националната сигурност, смятат депутати.

"Създават се предпоставки да се влезе в много сериозна ситуация за разкриването на подземните богатства на България. За всички е ясно, че зелената сделка приключи. От тук нататък при създадената ситуация в енергетиката, държави като нас, които разполагаме със сериозни количества подземни богатства, ще имат предимства. И за това бяхме много внимателни с тази информация да разберем кои фирми ще имат достъп до тези подземни богатства.", заяви Емил Георгиев, председател на временната комисия за меморандума с GЕMCORP, депутат от ПГ на "БСП за България".

"Това, което и в публичното пространство има като информация от различни източници, нашето мнение е, че колкото по-бързо прекратим този Меморандум, толкова по-добре за държавата да не нанася дапълнителни вреди и да не застрашаваме националната сигурност.", посочи Петър Чобанов, депутат от ПГ на ДПС.

"Има достатъчно аргументи да се смята, че потенциално може да има проблем в подобна посока и точно поради тази причина още тази седмица беше насрочено изслушване на министри в рамките на комисията. Мисля, че в петък ще бъде проведено и ще бъде изключително важно.", каза Иво Мирчев, депутат от ПГ на "Демократична България".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали до 20 години играят две контроли с Турция
Волейболните национали до 20 години играят две контроли с Турция
Карлос Алкарас се класира на осминафиналите в Хамбург след тайбрек
Карлос Алкарас се класира на осминафиналите в Хамбург след тайбрек