НОВИНИ

Все още по Черноморието има десетки плажове без концесионер

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 19.07.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Във втората половина на юли по Черноморието все още има плажове, които са без концесионер. На какво се дължи забавянето, много ли са тези плажове във Варна и региона и как може да бъде решен проблемът със спасителите – Даниела Цекова е на един от тези плажове.

Плаж Буните 2 – това е една от двете малки ивици градски плаж във Варна, за които все още няма осигурено спасяване. Министерството на туризма приключи договарянето с концесионерите едва в края на май. Чак след това областните управи в Добрич, Бургас и Варна получиха информация към кои плажове няма заявен интерес, за да могат те на свой ред да обявят обществени поръчки за стопанисването им. Засега без спасители са 19 плажни ивици в Добричко, 53 – в Бургаско и близо 30 във Варненско.

Плажовете, към които във Варна и областта, няма интерес, са 26. Те са или труднодстъпни, или посещавани от малко хора, или – както е случаят с Буните 2, ивицата е много малка. За повечето тях продължава търсенето на стопани.

"Шестнайсет плажа обаче ние сме пуснали обществена поръчка за желаещи да охраняват плажовете, тъй като другите десет плажа са труднодостъпни. В момента тече процедура по избор на изпълнител, смятаме, че на 28-ми ще приключи процедурата и от първи август трябва да имаме вече избран изпълнител", заяви Благомир Коцев, областен управител на Варненска област.

На варненския бряг не всички обръщат внимание на предупредителните табели, други – напротив, предпочитат неохраняемите зони.

Ако за някои от 16-те плажа, за които има обществена поръчка, не се намери стопанин, областната управа ще поеме грижата за тях.

"Тези, които са необезпечени и които са неохраняеми плажове, Областната администрация е получила средства от Министерския съвет за обезпечаването на тези плажове", заяви Благомир Коцев, областен управител на Варненска област.

От началото на плажния сезон във Варна няма регистрирани инциденти. Добрата новина обаче отчасти се дължи и на по-малкото посетители по плажовете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юго Юл спечели 16-ия етап на Тур дьо Франс
Юго Юл спечели 16-ия етап на Тур дьо Франс
Протест в Русе срещу замърсяването на въздуха от 2 баржи край града
Протест в Русе срещу замърсяването на въздуха от 2 баржи край града