НОВИНИ

Голяма част от Германия е в състояние на "екстремна суша"

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:31, 15.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Европа
Слушай новината

Рекордни горещини на Стария континент. Сушата и високите температури бързо удариха икономиката.

С 20% намаля производството на ток от ВЕЦ-овете. Голяма част от Германия е в състояние на "екстремна суша". Нивото на река Рейн - се понижи до рисково, под метър и 70 сантиметра, и създава опасност за превоза на стоки и горива.

"Екстремна суша" в Германия. Това определение беше дадено от Центъра за екологични изследвания Хемхолц във Федералната република. То се отнася и за столицата Берлин.

Изсъхнали тревни площи и градини са все по-честа гледка в града заради високите температури и продължителната липса на дъжд. Горещото и сухо време повиши риска от загуби за германската икономика.

Нивото на река Рейн спадна. При Дуисбург, то е под необходимата за безопасно корабоплаване стойност.

"Нивото на Рейн в Дуисбург е метър и 70 сантиметра. На теория, нормалното ниво е над два метра. Още по на юг, при Кьолн и Кауб, нивото на реката е между метър и 70 и метър и 60 сантиметра", каза Роберто Спранци, директор на корабна компания.

Рейн извира от швейцарските Алпи и се влива в Северно море като преминава през 6 страни.

Реката е важен воден път за превоз на стоки, като зърнени култури, химикали, минерали, въглища и петролни продукти, включително мазут за отопление.

Настъпилите рекордни горещини налагат промени в обичайния ритъм в германския участък.

"Основните последици са ниските нива на Рейн и на други реки. Това означава, че транспортът на петролни продукти, дизелово гориво и нафта за отопление не може да бъде осъществяван както обикновено в този район", каза Александър фон Герсдорф, говорител на енергийното лоби.

Заради пресъхването, транспортните компании използват три или четири кораба вместо един, за да намалят натоварването и съответно газенето на съда. В същото време някои фирми, като конгломератът ThyssenKrupp лаконично заявяват, че са "взели мерки", за да осигурят своите доставки. Други като химическият гигант BASF предупреждават, че не изключват намаляване на производството в следващите седмици, макар засега то да не е засегнато от нарушения транспорт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава издирването на пострадали след взрива на склад за фойерверки в Ереван
Продължава издирването на пострадали след взрива на склад за фойерверки в Ереван
"Системата ни убива" ще участва в изборите за парламент
"Системата ни убива" ще участва в изборите за парламент