НОВИНИ

Гонка и полицейско насилие при арест: Десетки казанлъчани подкрепиха отстранените полицаи

bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 21.03.2021 (обновена)
9260
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Истински екшън по улиците на Казанлък тази сутрин. Дрогиран шофьор вдигна на крак полицията след рисково скоростно каране по улиците на града. След дълго преследване и стрелба полицаите все пак успяват да го спрат. След задържането му обаче, униформени служители не успяват да овладеят нервите си и започват да бият арестувания, показва видеоклип, заснет от случаен свидетел. В кадрите има сцени на насилие.

Преследването на шофьора - нарушител продължава около 20 минути по улиците на Казанлък и извън града, като това създава голям риск за другите участници в движението. В залавянето участват три полицейски екипа. Задържаният шофьор освен че е дрогиран се оказва, че е и без книжка. Той е 25-годишен криминално проявен, осъждан. Има и предишни нарушения на пътя. Полицаите са стреляли, за да го принудят да спре.

След като е задържан обаче и на ръцете му вече са сложени белезници върху него е упражнено полицейско насилие, стана ясно от разпространено в социалните мрежи видео. Заради това двама полицаи са отстранени временно от длъжност. Образувано е дисциплинарно производство.

Малко след 8 часа тази сутрин, на един от централните булеварди в Казанлък полицейски патрул се опитва да спре за проверка лек автомобил Опел. Шофьорът, обаче не се подчинява и натиска газта. След рисково каране по централните улици излиза извън града и се включва в насрещното движение на околовръстния път. Служителите на реда стрелят във въздуха, а после и в гумите на колата.

На няколко пъти избягва катастрофа и се разминава на косъм с други автомобили. Кара и срещу полицаите, които да го спрат, стрелят във въздуха, а после и в гумите на колата.

Началникът на РУ Казанлък Христо Петров уточни: "Впоследствие отново влиза в града и след преследване от около 10 км е спрян вътре в града. Като по време на това преследване многократно се е опитал да изблъска колегите от движението си. След като спират автомобила, водачът слиза от автомобила и тръгва да бяга пеша. Преследван е от служителите на полицията и в рамките на 200 метра откъдето е оставил автомобила е задържан".

При направения му наркотест се оказало, че 25-годишният мъж е шофирал след употреба на марихуана и амфетамин. Той е криминално проявен, осъждан. Лежал е и в затвора. Оказва се, че това не е първото му провинение на пътя

"Лицето никога не е имало свидетелство за правоуправление. В същото време и в други предходни случаи е управлявало МПС. Има издадени административни актове по случая и наказателни постановления, така че се касае за лице с висока степен на обществена опасност", обясни Таня Димитрова.

След ареста обаче върху него е упражнено полицейско насилие.

Кадрите съдържат насилие

Видеоклип показва как докато двама служители на реда водят арестувания с белезници, пътен полицай се затичва към него и го удря в гръб. Вижда се, че се включват и другите - един го удря, друг го рита. От Полицията определиха действията на колегите си като неприемливи.

"Със заповед на директора на областна дирекция на вътрешните работи Стара Загора е образувано дисциплинарно производство на същите за тежко нарушение на служебната дисциплина и същите, докато трае това ще бъдат отстранени от длъжност", заяви началникът на РУ Казанлък.

От прокуратурата отказаха да коментират случая с неправомерните действия на полицаите. Срещу шофьора-нарушител е образувано бързо производство за хулиганство. Заплашват го до 5 години затвор.

Пред сградата на Районното управление в Казанлък се събраха хора на своеобразен протест. Десетки казанлъчани се организираха в социалните мрежи в подкрепа на уволнените полицаи.

Текст: Десислава Петкова, Иван Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа с жертва затвори Прохода на Републиката
Тежка катастрофа с жертва затвори Прохода на Републиката
Полк. Петър Петров е единият от задържаните за шпионската афера
Полк. Петър Петров е единият от задържаните за шпионската афера