НОВИНИ

Горивна криза във Великобритания: Мобилизират британската армия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:10, 28.09.2021 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Британската армия е в готовност да се включи при доставките на гориво, след като четвърти ден продължават дългите опашки на бензиностанциите. Разпореждането даде министърът на отбраната, малко след като колегата му, който отговаря за околната среда, заяви, че не е нужна намесата на армията. Правителството отново призова хората да не се поддават на паника.

Лондон спира действащ закон заради кризата с горивата

150 военни шофьори на цистерни са мобилизирани при нужда да осигурят доставките до обектите, останали без гориво. Мярката е превантивна, защото очакванията са търсенето да се нормализира в близките дни.

"Днес поискахме военни шофьори на цистерни да бъдат в готовност да се включат. И удължихме лицензите на доставчиците на гориво. В общо изявление, 10 от тях посочват, че ако всеки зарежда нормално гориво, ситуацията на бензиностанциите ще се нормализира", заяви транспортният министър на Великобритания Грант Шапс.

Много хора се струпаха на бензиностанциите, опасявайки се, че въпреки уверенията за пълни рафинерии, недостигът на шофьори ще засегне доставките. Ефектът от Брекзит и пандемията е липсата на около 100 хиляди квалифицирани водачи. Това създава проблеми в редица индустрии, включително доставките в супермаркетите.

Според британска компания за автомобилни услуги цената на безоловния бензин се е повишила с едно пени за литър, което се случва за първи път от осем години.

Междувременно все повече са призивите служителите в ключови сектори като здравеопазването и социалните грижи да зареждат с предимство в работещите бензиностанции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима са подали кандидатури за президент на БФС
Шестима са подали кандидатури за президент на БФС
В Окръжна болница поставят трета игла ваксина
В Окръжна болница поставят трета игла ваксина