НОВИНИ

Горски експерти извършват обследване на опожарената гора край Хвойна

400 декара борова гора обхванала пожарът хвойна
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:15, 05.09.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Горски експерти извършват обследване на опожарената гора край Хвойна, съобщи инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

При първоначалните огледи на терена е установено, че около 350 - 400 дка от гората е унищожена от върхов пожар и тази част следва да бъде изсечена. За дърветата, горели при низов пожар, ще се изчака, за да се прецени дали ще се наложи изсичането им.

Локализираха големия пожар над родопското село Хвойна

Досегашните огледи на зоната потвърждават, че опожарената територия е над 1000 декара. Следва да се обследва здравословното състояние на гората, а там, където е бил върхов пожар и са изгорели 100 процента от дървостоя, ще се отсече изцяло, обясни Бакалов. За горските територии, попаднали в низов пожар, ще се изчака, за да се види как ще реагират дърветата, и ако започнат да съхнат, тогава ще се прибегне към отсичането им. По предварителни разчети пострадалите от върхов пожар площи са около 40 на сто от обгорената зона.

За изгорелите горски площи, за които ще се предприемат сечи, ще се обявят процедури за дърводобив, уточняват от Южноцентралното държавно предприятие. Усвояването на пострадалата от върховия пожар дървесина ще бъде с приоритет.

Четвърти ден продължава гасенето на пожара над село Хвойна

Верижна машина на предприятието вече разчиства и прокарва пътища до зоните на пожара. Гасенето на пламналата на 1 септември гора край Хвойна бе сериозно затруднено от липсата на горски пътища.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков в Царево: Подадени са сигнали за трима изчезнали
Денков в Царево: Подадени са сигнали за трима изчезнали
Ботев Пловдив привлече централния защитник Антоан Конте
Ботев Пловдив привлече централния защитник Антоан Конте