Гост-диригентът на Софийската филхармония Саша Гьотцел с първи концерт за сезона

от БНТ
17:51, 23.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
гост диригентът софийската филхармония саша гьотцел първи концерт сезона
Слушай новината

Виенчанинът Саша Гьотцел се завръща на пулта на Софийската филхармония във вечер, посветена на Рихард Щраус. На 30 септември в зала „България" публиката ще може да се наслади на две знакови творби на немския гений: симфоничната поема „Дон Жуан" и сюитата „Кавалерът на Розата".

На сцената, заедно с него излиза и солистът на Берлинската филхармония Кнут Вебер. Първата виола на националния оркестър Милена Златарова ще добави своя професионализъм за пълно потапяне в пиршеството на мелодиите.

Като художествен ръководител и главен диригент на Филхармоничния оркестър „Борусан" в Истанбул, Саша Гьотцел си сътрудничи със забележителни солисти и в програмите на водещите международни фестивали в Залцбург, „Би-би-си Промс" и Истанбулския фестивал. В Оркестър „Борусан" Гьотцел работи със солистите Даниил Трифонов, Юджа Уанг, Рудолф Бухбиндер, Максим Венгеров, Аркадий Володос, Юлиан Рахлин, Дениъл Хоуп, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг, Брин Терфел, Пьотър Бечала.

В биографията на Гьотцел са вписани участията му като диригент на Филхармоничния оркестър на Канагава, Симфоничния оркестър на Бретан, Австрийско-корейския филхармоничен оркестър и много други.

Активно участва и като оперен диригент на постановки в Маринския театър, Виенската народна опера, операта в Анже и Нант, в Монпелие, Рен, Националната опера на Нанси, в токийската зала Бунка Кайкан. След спектакъла на „Сватбата на Фигаро" във Виенската държавна опера е поканен за допълнителни спектакли в театъра.

Роденият в Австрия челист Кнут Вебер започва професионалната си кариера на 23-годишна възраст, когато става член на Берлинската филхармония. Той е съосновател на Камерния оркестър на Малер с подкрепата на Клаудио Абадо. Кнут обикаля цял свят с „12 челисти на Берлинската филхармония" и "Пиано квартет на Берлинската филхармония".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Следващото управление трябва да е коалиционно
Кирил Петков: Следващото управление трябва да е коалиционно
ЕМА решава за бустерните ваксини в началото на октомври
ЕМА решава за бустерните ваксини в началото на октомври