НОВИНИ

Готов ли е Путин да спре войната в Украйна?

Песков подчерта, че Русия не иска "вечна война"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:29, 24.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
владимир путин положи клетва пети мандат президент русия снимки
Слушай новината

Руският президент е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което да признае сегашните линии на бойното поле. Това съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на четирима руски източници. Единият от източниците е посочил, че Путин може да се бори толкова дълго, колкото е необходимо, но също така е готов и за прекратяване на огъня - да замрази войната.

В Минск на среща с беларуския президент Владимир Путин коментира възможностите за преговори.

"Що се отнася до преговорния процес, аз съм говорил за това много пъти. Сега виждаме, че отново се подновиха разговорите за необходимостта от връщане към преговорите. Нека се върнат, но не въз основа на това, което едната страна иска, а въз основа на онези споразумения от фундаментален характер, които бяха постигнати по време на трудни преговори в Беларус и в Турция, и въз основа на днешните реалности", каза Владимир Путин, президент на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент многократно е давал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си и посочи, че страната не иска "вечна война“.

Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна не коментираха информацията. Един от източниците прогнозира, че не може да се стигне до споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който беше на посещение в Киев миналата седмица, каза пред репортери, че не вярва Путин да е заинтересован от сериозни преговори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Септември София се завърна в Първа лига, Марек ще играе бараж
Септември София се завърна в Първа лига, Марек ще играе бараж
Андреа Вендраме спечели 19-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия
Андреа Вендраме спечели 19-ия етап от колоездачната Обиколка на Италия