НОВИНИ

Гръцки ресторантьори протестират срещу "задушаващите" мерки

гръцки ресторантьори протестират задушаващите мерки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:40, 10.02.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

В сряда стотици собственици на ресторанти в Атина събираха публично ключовете си, за да ги предадат на държавата, в знак на протест срещу продължаващото блокиране заради коронавируса, съобщи АФП.

"Задушаваме се", гласеше банер, издигнат от профсъюза на собствениците на ресторанти Poese, който представлява около 80 000 фирми в цялата страна.

"Символичните действия са, за да се покаже, че правителствените мерки (на подкрепа) са недостатъчни", каза секретарят на профсъюза Йоргос Курасис пред АФП, докато собствениците на фирми поставяха ключовете в кутия.

Съюзът планира да ги представи на премиера през следващите дни.

Гръцкият министър на развитието по-рано този месец предизвика спор с профсъюзите, като предложи лично да приеме ключовете.

"Коментирах преувеличено... това беше саркастично изявление", каза по-късно министърът Адонис Георгиадис.

Заведенията за хранене имат право да работят чрез изнасяне и доставка на продукцията си, но не всички са успели да се адаптират.

Никос Ангелисулис, който е собственик на ресторант за грил в централната част на Атина, заяви, че е загубил 40% от доходите си, откакто беше наложено първото блокиране в цялата страна през март, дори след като премина към доставка на храна.

Над 300 000 души са заети в гръцкия ресторантьорски сектор, за много от тях това е семеен бизнес, каза Курасис.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви във вторник ново затягане на правилата за блокиране, часове след като здравният министър предупреди, че Гърция е изправена пред трета вълна от пандемията.

Мицотакис каза, че училищата и магазините, които не са от съществено значение, ще бъдат затворени от четвъртък.

Мицотакис пак наруши мерките срещу COVID-19. Присъства на обяд с над 30 души

Броят на случаите в Гърция се е увеличил с 1526 във вторник, скачайки от 638 предния ден - като половината от новите инфекции са в Атина. Страната е регистрирала 6017 смъртни случая от COVID-19 от началото на пандемията.

Министерството на финансите очаква да похарчи 7,5 милиарда евро тази година, за да смекчи въздействието на коронавируса върху гръцката икономика, наред с 24 милиарда евро, похарчени през 2020 година.

Гръцкият бюджет прогнозира икономически растеж от 4,8%, което бележи значителен спад в сравнение с предишната оценка от 7,5%.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предават на съд мъж, ощетил хазната на община Добрич с близо 200 000 лева
Предават на съд мъж, ощетил хазната на община Добрич с близо 200 000 лева
Опасно ветровито в четвъртък
Опасно ветровито в четвъртък