НОВИНИ

Мицотакис пак наруши мерките срещу COVID-19. Присъства на обяд с над 30 души

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
13:07, 08.02.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Балкани
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е подложен на критики, след като наруши противоепидемичните мерки за борба с коронавируса в Гърция, наложени от самия него.

През уикенда в социалните мрежи се появиха видеа и снимки с Мицотакис, който се наслаждава на обяд в компанията на близо 30-40 души на остров Икария. Премиерът беше заснет на балкона на дома на Христодулос Стефанадис - депутат от управляващата партия, който същевременно е и лекар.

Мицотакис е на острова, за да проследи процеса на ваксинация. Според местни медии на събирането са били също висши правителствени служители, някои министри, както и представители на здравните власти.

Заради нарастващия брой на заразени с коронавирус в петък гръцкото правителство обяви по-строги мерки, включително забрана за събирания.

Гърция удължи с три часа вечерния час през двата почивни дни.

През декември Мицотакис също беше критикуван, че нарушава мерките. Той беше засечен заедно със съпругата си да карат велосипеди в планината Парнита, северно от Атина, въпреки ограничението хората да спортуват само близо до домовете си. Премиерът позира за снимка със случайни минувачи без маска. Носенето на маска на открито е задължително според наложените от самия него мерки.

Сбирката на остров Икария беше осъдена от всички опозиционни партии, които нарекоха снимките "провокативни" и "обидни", а министър-председателя “безотговорно арогантен”.

Бившият премиер Алексис Ципрас, лидер на основната опозиционна партия Сириза, отново обвини наследника си, че "прави това, което си поиска".

„Мъдрият човек не допуска една и съща грешка два пъти. Това не е повтарящо се действие по невнимание, но показва дълбока арогантност... „ Аз съм силата и правя каквото си искам“. Защо? „Защото мога“, написа Ципрас в Инстаграм.

Говорителят на правителството Христос Тарантилис отговори на критиките.

"Във време, когато се развива националната програма за ваксинация, изискваща подкрепата на всички политически партии, г-н Ципрас избира тактиката на разделяне и дезориентация", каза той в изявление.

Беше подчертано също, че обядът се е провел „на открито“ при всички правила за безопасност, включително с маски, които се махали само по време на хранене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков влезе в топ 15 на Световната купа по сноуборд
Радослав Янков влезе в топ 15 на Световната купа по сноуборд
Антов резерва при класически успех на Болония над Парма
Антов резерва при класически успех на Болония над Парма