НОВИНИ

След инцидента в БДЖ: Говори кондукторът на влака, замерян с камъни

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 08.02.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Изписаха за домашно лечение момичетата, които пострадаха по време на пътуване с влак край Пловдив, от хвърлен камък по стъклото. Композицията се е движила със 100 км/час, а извършителите все още се издирват. Пред БНТ говори кондукторът, който е бил на смяна по време на инцидента, който по чудо се разминава от по-сериозни последствия. Оказва се това е пореден подобен случай.

Само от началото на тази година има пет подобни инцидента. През 2020-а те са били 79. При такива инциденти са пострадали не само пътници, а и трима машинисти. От БДЖ уточниха, че най-често извършителите са деца и затова не могат да понесат наказателна отговорност. От БДЖ са потърсили съдействие от полицията, защото това не е единственият проблем, с който се сблъскват. Поставянето на предмети по релсите също е много опасно и води до повреди.

Вандали замеряха влак с камъни: ранени са две момичета

Инцидентът е станал в събота вечерта, минути след като влакът от Пловдив за Димитровград потеглил. В това време кондукторът е в другия вагон и чува само писъците на момичетата.

"Едното момиче се държеше за главата, защото е била ударена в главата от камъка, другата беше порязана от стъклата по бузата и по челото, но и двете момичета бяха адекватни и в съзнание", разказа пред БНТ кондукторът Петър Бютюнов.

Влакът е престоял на гара Крумово близо 40 минути, за да бъде оказана медицинска помощ на пострадалите пътнички. След преглед в болница момичетата са се прибрали по домовете си в Първомай. Според пътуващите са извадили голям късмет.

"Камъкът беше голям колкото юмрук и дори имаше следи от кръв. Сред самите пътници нямаше истерия, нямаше паника, но определено имаше голямо смущение", допълни кондукторът.

Ръководството на БДЖ е потърсило съдействие от МВР, защото само от началото на годината за пети път става подобен инцидент.

"Началник-влаковете и кондукторите са обучени да оказват съдействие при такива случаи, всеки началник-влак има чанта с медицински материали за първа необходимост, превързочни материали и лекарства, така че всяка превозна бригада има това нещо в себе си", обясни началникът на "БДЖ-Пътнически превози" в Пловдив Ангел Даскалов.

Повреденият вагон вече е ремонтиран, уточниха още от българските железници.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на пътя: Проверяват почиват ли достатъчно професионалните шофьори
Акция на пътя: Проверяват почиват ли достатъчно професионалните шофьори
Адриан Андреев може да играе срещу Анди Мъри в Италия
Адриан Андреев може да играе срещу Анди Мъри в Италия