НОВИНИ

Започна регистрацията на партии и коалиции в ЦИК за изборите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
09:00, 08.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:57 мин.
Политика
Слушай новината

В Централната избирателна комисия започна приемането на документи за регистрация на партиите и коалициите за участие на парламентарните избори на 4 април.

Първи внесоха документите си от "Демократична България". По същото време за регистрация дойдоха и "Републиканци за България".

Получи се своеобразно състезание. От "Демократична България" чакаха цяла нощ, за да бъдат първи в регистрацията, но в първия възможен час за регистрация на партии и коалиции - 9.00 ч., тук се появиха и от формацията на Цветан Цветанов "Републиканци за България".

Първи все пак своите документи внесоха от "Демократична България". Нямаше проблеми. Двете формации заявиха, че не се състезават помежду си, не е това целта, а просто така са решили.

Припомняме, че докато беше шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, преди да направи своя формация, Цветан Цветанов винаги се опитваше да е първи в регистрацията и успяваше в това. Явно е решил да продължи тази традиция.

От "Демократична България" заявиха, че тръгват на тези избори с намерение за пълна промяна. Казаха, че само те биха могли да направят електронно правителство.

"Да обърнем посоката на развитие на страната, да наложим програма за радикална модернизация, от която станата има нужда. Разбира се, това включва нашите приоритети като съдебна реформа, електронно управление и отстраняване от властта на ГЕРБ - Бойко Борисов, ДПС - Делян Пеевски, Доган. Това са ключовите ни приоритети за тези избори", заяви Христо Иванов.

"Републиканци за България" заявиха, че очакват да бъдат в следващия парламент и да са незаобиколим фактор. Казаха, че ще започнат да представят своите секторни политики до седмица.

"Ние тръгваме със сериозни намерения, да бъдем незаобиколим фактор в следващия парламент и да можем да изпълним обещанията, които ще дадем по време на предизборната кампания. И за това всички колеги от страната и всички експерти по секторните политики до седмица започваме представянето онлайн на всички секторни политики, като ще започнем със съдебна реформа и ще започнем с българите живеещи в чужбина", каза Цветан Цветанов.

На 14.01 с указ президентът Радев насрочи датата на парламентарния вот за 4 април 2021г.

Регистрацията стартира днес, а крайният срок за регистриране на партии и коалиции за следващия парламент е 17 февруари в 17.00 ч.

ГД „ГРАО“ трябва да провери списъците, представени от партиите и коалициите. След което ЦИК ще изпрати на РИК списък на регистрираните партии и коалиции и информация за заличените партии и коалиции.

До 22.02 Инициативните комитети трябва да представят заявление за регистрация пред РИК.

До 2 март партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да направят предложения до РИК за регистрация на кандидатските листи.

На 3 март ЦИК трябва да определи чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите.

Предизборната кампания се открива 30 дни преди изборния ден - на 5 март.

Българските граждани, които желаят да гласуват извън страната, заявяват това чрез писмено заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на ЦИК не по-късно от 9 март.

До 20 март избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, трябва да заявят желанието си в писмена форма чрез заявление по образец или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им адрес или настоящия им адрес в случаите, когато своевременно е направено искане за гласуване по настоящ адрес.

До същата дата избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. След вписване на избирател в избирателния списък по настоящ адрес не може да му се издава удостоверение за гласуване на друго място.

Предиборната агитация приключва в 24.00 часа на 2 април.

7 формации влизат в следващия парламент, ако изборите бяха днес

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От "Демократична България" първи внесоха документите в ЦИК
От "Демократична България" първи внесоха документите в ЦИК
Юлиан Ангелов: Няма лидерска битка между Каракачанов и Валери Симеонов в коалицията "Обединени патриоти"
Юлиан Ангелов: Няма лидерска битка между Каракачанов и Валери Симеонов в коалицията "Обединени патриоти"