Дойчин Василев: Техническите трудности са неимоверни на К2, а през зимата се увеличават многократно

от БНТ
07:46, 08.02.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Техническите трудности са неимоверни на К2 и особено през зимата се увеличават многократно. Този маршрут, който сега се използва, е най-лекият, но все пак е достатъчно труден, за да бъде отличен от останалите осемхилядници.

Това заяви в "Денят започва" алпинистът Дойчин Василев.

"Човек се стреми винаги към трудното, към неизвестното. Ако прелистим историята на алпинизма, откриването на планините, върховете, пътищата към тях, се върви от по-лесното към по-трудното. За съжаление, сега в тези модерни времена са достигнати отдавна големи височини и става все по-трудно за алпинистите да открият нови цели, още по-трудни, още по-високи върхове, просто трябва да се търсят други хоризонти", коментира алпинистът.

Според него Атанас Скатов е бил добре подготвен за изкачването на К2.

"Той има вече 10 осемхилядника изкачени, това не е шега работа. Не всеки би го направил от раз. Защото той внезапно започна да изкачва върхове без да е добил някаква популярност или известност в планинския бранш в България. Той доказа, че когато човек желае, може", заяви Василев.

Алпинистът коментира и трасето на К2. По думите му, това трасе е като трамвайна линия - от първия до последния метър е оборудвано с парапети и ако те са наред, тогава няма проблем хората да се движат нагоре-надолу. Тогава всичко зависи от метеорологичните обстоятелства.

"Когато има хубаво време, всички се хвърлят към върха, става стълпотворение на лагерите, стават проблеми - в една палатка за двама, трябва да спят трима или петима, например", каза Василев.

Приятелите на Скатов: Експедицията му на К2 е пример за сила, вяра, борбеност и упоритост

И допълни, че тези парапети са поставени по пътя от много експедиции и на терена човек може да намери въже, поставено преди десет години. Най-добре е да се оборудва ново трасе с нови парапети, за да има гаранция, че няма да има скъсване някъде.

"Макар че по този терен на К2 падат камъни и дори едно ново въже вчера поставено, днес може на някои места да е скъсано и това да бъде слабото място в цялата верига. Затова при слизане и използване на въжето, трябва да се проверява, да се направи проверка, годно ли е, или не. С много голямо подозрение трябва да се ползва", коментира още алпинистът.

Навлизайки в планината, човек отива в малко враждебно пространство и трябва да умее доста неща, за да оцелее. Подготовката е строго индивидуална, обясни Василев. Физическата подготовка е дефинирана от умеещи треньори - кросове, плуване, бързо изкачване на големи височини, бързо преодоляване на денивелации, всеки индивидуално определя.

Важна е и психическата подготовка - информация за обекта, където се отива в планината, бил ли е някой преди това на тази планина, какво е направил, има ли жертви, всичко това трябва да се разузнае и да се осмисли, да се направи план за изкачване. Понякога това е по-приятната част, отколкото самото изкачване на терена, допълни алпинистът.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цвети Пиронкова отпадна на старта на Australian Open
Цвети Пиронкова отпадна на старта на Australian Open
През 2020 г. има 79 случая на замеряне с камъни по влакове
През 2020 г. има 79 случая на замеряне с камъни по влакове