НОВИНИ

Дойчин Василев: Техническите трудности са неимоверни на К2, а през зимата се увеличават многократно

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 08.02.2021
Чете се за: 04:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Техническите трудности са неимоверни на К2 и особено през зимата се увеличават многократно. Този маршрут, който сега се използва, е най-лекият, но все пак е достатъчно труден, за да бъде отличен от останалите осемхилядници.

Това заяви в "Денят започва" алпинистът Дойчин Василев.

"Човек се стреми винаги към трудното, към неизвестното. Ако прелистим историята на алпинизма, откриването на планините, върховете, пътищата към тях, се върви от по-лесното към по-трудното. За съжаление, сега в тези модерни времена са достигнати отдавна големи височини и става все по-трудно за алпинистите да открият нови цели, още по-трудни, още по-високи върхове, просто трябва да се търсят други хоризонти", коментира алпинистът.

Според него Атанас Скатов е бил добре подготвен за изкачването на К2.

"Той има вече 10 осемхилядника изкачени, това не е шега работа. Не всеки би го направил от раз. Защото той внезапно започна да изкачва върхове без да е добил някаква популярност или известност в планинския бранш в България. Той доказа, че когато човек желае, може", заяви Василев.

Алпинистът коментира и трасето на К2. По думите му, това трасе е като трамвайна линия - от първия до последния метър е оборудвано с парапети и ако те са наред, тогава няма проблем хората да се движат нагоре-надолу. Тогава всичко зависи от метеорологичните обстоятелства.

"Когато има хубаво време, всички се хвърлят към върха, става стълпотворение на лагерите, стават проблеми - в една палатка за двама, трябва да спят трима или петима, например", каза Василев.

Приятелите на Скатов: Експедицията му на К2 е пример за сила, вяра, борбеност и упоритост

И допълни, че тези парапети са поставени по пътя от много експедиции и на терена човек може да намери въже, поставено преди десет години. Най-добре е да се оборудва ново трасе с нови парапети, за да има гаранция, че няма да има скъсване някъде.

"Макар че по този терен на К2 падат камъни и дори едно ново въже вчера поставено, днес може на някои места да е скъсано и това да бъде слабото място в цялата верига. Затова при слизане и използване на въжето, трябва да се проверява, да се направи проверка, годно ли е, или не. С много голямо подозрение трябва да се ползва", коментира още алпинистът.

Навлизайки в планината, човек отива в малко враждебно пространство и трябва да умее доста неща, за да оцелее. Подготовката е строго индивидуална, обясни Василев. Физическата подготовка е дефинирана от умеещи треньори - кросове, плуване, бързо изкачване на големи височини, бързо преодоляване на денивелации, всеки индивидуално определя.

Важна е и психическата подготовка - информация за обекта, където се отива в планината, бил ли е някой преди това на тази планина, какво е направил, има ли жертви, всичко това трябва да се разузнае и да се осмисли, да се направи план за изкачване. Понякога това е по-приятната част, отколкото самото изкачване на терена, допълни алпинистът.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвети Пиронкова отпадна на старта на Australian Open
Цвети Пиронкова отпадна на старта на Australian Open
През 2020 г. има 79 случая на замеряне с камъни по влакове
През 2020 г. има 79 случая на замеряне с камъни по влакове