НОВИНИ

Българи, живеещи в чужбина, изграждат детски кътове в болници у нас

bnt avatar logo
от БНТ
06:51, 08.02.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Българи, живеещи в чужбина, изграждат детски кътове в държавните болниците у нас. Идеята е на дамите от благотворителната организация "Ангели за България" в Лондон, но каузата подпомагат наши сънародници от всички континенти. Само за няколко месеца са обособени специални кътове за най-малките пациенти в болниците в Благоевград, Дупница, Ихтиман, Самоков, Велико Търново и Пазарджик.

Доброто е заразно и когато направиш едно, винаги искаш още и още. Така започва разказа си Анелия Траянова, един от ангелите в благотворителната организация "Ангели за България".

"Всички искаме да направим това добро, да видим тази промяна за болниците и се надяваме доколкото ни позволяват средствата и събраните дарения, да успеем да оборудваме всяко едно детско отделение в държавните болници", сподели тя.

Първият детски кът е изграден в края на ноември в болницата в Благоевград, а ползите от него отчитат и родители, и лекари.

"Доста интересно, забавно е за децата, играят си, защото само в стаята за тях е скучно, а и тук ето виждаш го – веднага започна да играе", разказа Рафие.

"Те в стаята само седят на леглото и само хленчат, особено както са по-малки, не можеш да обясниш на детето, че трябва да седи и нищо да не прави. Тук ще му е по-забавно и по-бързо ще мине времето", допълни Елеонора.

"Всеки знае в едно лечебно заведение не е много приятно особено за малки деца, които са свикнали постоянно да играят, да контактуват с други деца, и надяваме се, че това ще подпомогне за техния престой и своевременното лечение", коментира зам.-директорът на болницата в Благоевград д-р Александър Костов.

Същото оборудване е доставено и в детския кът в Дупница, открит в края на декември миналата година.

"Оборудването се опитваме да бъде еднакво за всички кътове. Имаме, разбира се, нужда от дарения. Самата организация се финансира от българи, живеещи в чужбина. Всеки месец отделяме по един и същ бюджет. Това, което правим, е да закупим мебели от България и ги изпращаме директно на болниците, а самите играчки са дарения от българи, живеещи в чужбина. Ние ги събираме, опаковаме и изпращаме директно на адреса на болницата", разказа Анелия.

След репортаж на БНТ: Детската болница в Трявна получи помощ от чуждестранна фондация

Днес двегодишният Николай е единственият пациент в отделението в Дупница.

"Играе си тук, спи, играе си, постоянно е тук, тук е по-спокоен, не плаче много, от сестрите го е страх", обясни Ася.

"Това наистина им се отразява добре, защото така или иначе децата, които постъпват при нас, са малко уплашени. Непрекъснато им се правят манипулации, срещат ни само в униформено облекло, сега пък и с маските и ги е страх, и това до известна степен успокоява малко, дава им възможност да се отпуснат, да забравят къде се намират, което за нас също има значение, тъй като играта си е един вид лечение", заяви завеждащата детското отделение в болницата в Дупница д-р Емилия Помакова.

Доброволците от "Ангели за България" си поставят за цел да откриват по два детски къта всеки месец, като за целта са необходими 1000 лева. През февруари нови детски кътове ще бъдат обособени в болниците в Трявна и в Разград.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва програмата за лечение и рехабилитация на преболедували коронавирус в "Александровска"
Започва програмата за лечение и рехабилитация на преболедували коронавирус в "Александровска"
Облекчават мерките в Дания, Нидерландия и Австрия
Облекчават мерките в Дания, Нидерландия и Австрия