НОВИНИ

Нови 17 550 дози от ваксината на "Пфайзер" пристигат в страната

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:27, 08.02.2021
Чете се за: 01:47 мин.
Още
Слушай новината

Още 17 550 дози от ваксината "Пфайзер" пристигат у нас. От логистичния център на летището те ще бъдат разпределение до всички точки на страната. До края на февруари се очакват още четири доставки от нея.

Това може да ускори процеса на ваксинация в страната, защото интервалът между поставянето на двете дози при ваксината на Оксфорд е по-голям - между 4 и 12 седмици. Заради това от ваксинационния щаб обмислят полученото количество да бъде използвано само като първа доза. Окончателното решение ще бъде взето тази седмица на заседание на щаба.

С ваксината на "Астра Зенека", която пристигна преди ден, започна третата фаза от имунизацията срещу COVID-19. В този етап на ваксинацията влизат служители, участващи в основни за обществения живот дейности, както и заетите с провеждането на изборите. Сред тях и членовете на централната, районните и секционните избирателни комисии.

"В рамките на февруари се очакват над 360 000 дози, повече се очакват през март", заяви вчера изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

"Така че 300 000 ще могат да бъдат направени буквално в рамките на следващите две седмици, а вече следващите, които идват, ще бъдат за втората доза, която се очаква да бъде не по-рано от 60-ия ден", допълни директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ няма да вдигат санкциите срещу Иран
САЩ няма да вдигат санкциите срещу Иран
182 нови случая на коронавирус за денонощие у нас
182 нови случая на коронавирус за денонощие у нас