НОВИНИ

Опасно ветровито утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 07.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

И в близките часове все още ще има условия за пренос на сахарски прах в атмосферата над страната и е възможно на места очакваните валежи да са оцветени, но концентрацията на прах ще остане под допустимите норми.

През нощта дъжд ще превали в Югозападна България, а утре - и на места в западната половина от страната. По-съществени ще са валежите в Рило-Родопската област.

Ще духа умерен, на север от планините силен поривист вятър от юг-югозапад. В почти цялата страна е издадено предупреждение от първа степен, код жълто, за опасно силни пориви, които в източната половина от страната и в подножието на северните склонове на планините е възможно да надхвърлят 100 км/ч.

Южният вятър ще задържи температурите много по-високи от обичайните - максималните в по-голямата част от страната ще бъдат между 15° и 20°. По-ниски ще са в крайните северозападни райони, където ще остане почти тихо и на много места видимостта ще е намалена.

В планините ще бъде много ветровито, със силен и бурен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, по-често значителна, на отделни места ще има и слаби валежи от дъжд, само по най-високите части - от сняг. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

И в останалата част от Балканите ще бъде топло за сезона, много ветровито, предимно облачно, с валежи от дъжд, в западната половина от полуострова - значителни. На Пиренейския полуостров и Южна Франция също ще има проливни валежи от дъжд. Сняг ще вали във Великобритания, Германия, Полша, Украйна. Продължава понижението на температурите в Европейска Русия.

Рязко застудяване и сняг се очакват и у нас, в петък. Преди това, ще остане все така по-топло от обичайното за февруари. Ще бъде по-често облачно и ветровито, на места с превалявания от дъжд.

Най-голяма е вероятността за превалявания във вторник следобед в югозападните, а през нощта срещу сряда и в останалите райони от Южна България, както и в четвъртък. Най-много слънчеви часове ще има в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Падна третият най-голям джакпот в историята на тотото
Падна третият най-голям джакпот в историята на тотото
Откъде се появиха боклуците в река Искър?
Откъде се появиха боклуците в река Искър?