НОВИНИ

Едно от най-опасните животни на света живее в Природонаучния музей в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
20:09, 07.02.2021
5773
Чете се за: 03:02 мин.
Любопитно
Слушай новината

Едно от най-отровните животни на планетата - синьопръстенният октопод, вече може да се види в Природонаучния музей в Пловдив. Този вид октопод, макар и с миниатюрни размери, може да убие едновременно над 20 души и за отровата му няма антидот.

На външен вид синьопръстенният октопод с нищо не подсказва колко опасна може да бъде срещата с него, особено когато се почувства застрашен. Макар и с миниатюрни размери, от 12 до 20 см, той има отрова, която е стотици пъти по-силна от цианида и ако човек бъде ухапан от кроткото на вид морско животно, фаталният край настъпва до час и половина.

Името му идва от сините пръстени, около 50 на брой, които покриват тялото му и могат да се видят точно преди да атакува. Когато е спокоен, малкият убиец е с жълто-кафяв цвят. Често се крие, като този най-нов обитател на музея, който все още е под стрес от дългия път дотук.

Запознайте се с Окти. Той идва от Индонезия и все още се адаптира към новия си дом.

"От пет години се опитваме да вкараме това животно в България, доста трудно беше транспортирането му. Това реално е най-отровното животно на планетата, може да убие с едно ухапване до 25-26 човека", обясни д-р Огнян Тодоров - директор на Регионален природонаучен музей - Пловдив.

Синьопръстенният октопод обаче напада изключително рядко. "Може да пусне отровата си единствено в момент, в който бъде много сериозно притеснен, ако се опитате да го хванете с ръка, да го смачкате", допълни д-р Тодоров.

Въпреки че оглавява класацията на отровните видове, този октопод не дълголетен.

"За съжаление, живеят доста кратко, този вид година, година и половина при добре създадени условия. Храни се със скариди, с малки ракообразни, при нас ще го храним основно със скариди", каза още д-р Тодоров.

Още в първия ден от идването си тук - в Природонаучния музей в Пловдив, най-отровното животно на планетата през целия ден се радваше на огромен интерес. Освен опасния миниатюрен октопод, в музея могат да се видят и някои от най-отровните риби на планетата: риба камък, риба балон и риба скорпион.

Репортаж на Деница Торньова, Димитър Рочев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален митинг-протест поиска оставката на правителството
Национален митинг-протест поиска оставката на правителството
Атанас Скатов поема риска за зимна експедиция, след като пандемията променя плановете му
Атанас Скатов поема риска за зимна експедиция, след като пандемията променя плановете му