НОВИНИ

Спасеният турист в Беласица няма счупени крайници

bnt avatar logo
от БНТ
16:52, 07.02.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

20 часа спасяваха пострадал турист в Беласица. Операцията приключи благополучно рано тази сутрин. Той е имал късмет - разминал се е с травма на коляното и съмнения за счупено ребро. Над 20 спасители и доброволци от Благоевград и Сандански са били нужни, за да извадят и пренесат пострадалия Емил Георгиев от пропастта под връх Радомир, където е паднал. Раненият мъж е опитен планинар и бивш спортист.

За да снимат изгрева от връх Радомир, двама приятели тръгват вчера призори на преход в Беласица планина. На връщане от върха единият се подхлъзва и пада в дере. Пързаля се по замръзналия сняг близо 200 метра.

"Снегът беше мек, имаше един участък, може би беше по-малко от метър, който беше заледен и се случи точно там. Слязох да го потърся на долу и го намерих, но хубавото беше че беше ок, нямаше сериозни травми, което е най-хубавото в ситуацията", разказа Димитър Наков, спътник на пострадалия.

Спътникът на туриста от Беласица пред БНТ: Теренът беше ужасен

Димитър преценява, че сам не може да помогне на приятеля си да излезе от пропастта и търси помощ на телефон 112.

"Аз не мога да намеря думи по какъв начин да се отблагодаря на тези хора, бързо се отреагира, ако не бяха те просто не знам", каза Димитър Наков.

За да помогнат на пострадалия, екипите на планинските спасители преминават през изключително труден терен. Акцията по откриване, изваждане и транспортиране на туриста продължава близо 20 часа.

Кристиян Урумов от ПСС Сандански заяви: "Сложен е теренът, Беласица е най-стръмната планина в България, там няма място, от което може да се излезе лесно... Непрекъснато беше на установки, изграждане на установки с въжета и благодарение на това, че се събрахме повече колеги и от отрядите от Благоевград свършихме толкова бързо... Уникален късмет е изкарал, имал е дни".

Малко след 8.00 часа сутринта мъжът бе свален от планината и транспортиран до болницата в Петрич.

"Аз вчера поддържах през целия ден връзка с него и целия ден ми казваше, че е добре, но той не е от хората, които ще кажат не съм добре... Много благодаря на момчетата, на целия екип", каза съпругата на пострадалия Катерина Георгиева.

Опасенията за счупени крайници бяха отхвърлени след направени рентгенови снимки.

"Вероятно става въпрос за скъсани коленни връзки, фрактура не виждаме около коляното", обясни д-р Митко Циканделов.

В късния следобед пострадалият мъж беше насочен за преглед в столична клиника. От Планинската спасителна служба предупредиха, че въпреки топлото време и високите температури, всички туристи трябва да бъдат добре екипирани, преди да потеглят във планината.

Репортер: Слави Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва с Георги Любенов" достигна 500 издания в ефира на БНТ
"Денят започва с Георги Любенов" достигна 500 издания в ефира на БНТ
Намериха труп на възрастен мъж в езерото в квартал "Дружба"
Намериха труп на възрастен мъж в езерото в квартал "Дружба"