НОВИНИ

Архитекти ще облагородяват реките Перловска и Владайска

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:37, 07.02.2021
Чете се за: 01:55 мин.
Още
Слушай новината

Екип от 12 архитекти и хидроинженери ще превърнат реките Перловска и Владайска в любими места за култура, спорт и забавления. Двете концепции вече са подкрепени от главния архитект на столичната община Здравко Здравков, който предложи и какви да са първите стъпки за осъществяването на идеите.

За Владайската река идеята е под "Лъвов мост" да се разположи модерен битак, а достъпът да е с помощта на строителни скелета украсени с висящи градини.

Концепцията за "Перловската река" включва атрактивна рампа за достъп, места за арт събития, спорт и храна.

"Има доста проекти, които са развити за Перловска и Владайска река, обаче всички те са супер мащабни, включват огромни инвестиции и както виждате не са се случили. Ние разчитаме на малки стратегически точкови намеси, които да тестват какво е възможно в тези пространства по безопасен начин", обясни Мартин Янков, ландашафтен архитект "Колектива".

"Хора, които имат визии за реките, позитивни са, били са в чужбина, искат да направят София по-зелен и европейски град", допълни Красимир Райновски, архитект "Колектива".

"Хората се притесняват основано от това как реките ще придойдат и ще отнесат всичко, но ако се загледате, в реките има много тръби, примоствания и съоръжения, които оцеляват", обясни Мартин Янков.

Планираната покрай реката велоалея освен различна, ще е и много полезна, защото на колоездачите няма да им се налага да слизат от велосипедите на всеки мост, както сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария изисква отрицателен PCR тест от 8 февруари 2021 г.
Швейцария изисква отрицателен PCR тест от 8 февруари 2021 г.
Бедствие в Индия - водна стена от ледник отнесе села и пътища (видео)
Бедствие в Индия - водна стена от ледник отнесе села и пътища (видео)