НОВИНИ

Георги Първанов: Президентът трябва да бъде обединител на нацията, коректив и посредник

bnt avatar logo
от БНТ
10:34, 07.02.2021
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът на Република България в два последователни мандата - Георги Първанов, беше специален гост в студиото на "Денят започва с Георги Любенов". Освен подробности от новата си книга, в която описва спомените от управлението си като президент, Георги Първанов коментира и каква е позицията му за актуалната политическа обстановка у нас и предстоящите парламентарни избори през месец април.

ПРЕЗИДЕНТ И КАБИНЕТИ - ВРЕМЕ ЗА КОМПРОМИСИ И ВРЕМЕ ЗА ДЕЙСТВИЯ

Аз съм работил с три последователни правителства - мога да кажа перфектно с царя - Симеон Сакскобургготски, на приливи и отливи с Тройната коалиция и противоречиво - с позитиви, но и с тежка конфронтация по времето на Бойко Борисов, заяви Първанов.

Но дори по времето на тежък сблъсък - това е било сблъсък за политики. Дори, когато срещу мен бяха изречени много тежки, грозни думи и от страна на ГЕРБ, Иван Костов, Волен Сидеров, аз предпочитах да не отговарям директно, с агресивност. Аз отговарях с политики - предлагах различни политики за изхода от кризата, провеждах дискусии и в крайна сметка, на една от тях премиерът Борисов дойде. Даже доведе и Симеон Дянков, който бих казал, беше основният дразнител в нашите отношения, допълни Първанов.

ОБЕДИНИТЕЛ ЛИ Е ПРЕЗИДЕНТЪТ

Пак в разгара на тежкия дебат помежду ни, аз свикнах Консултативен съвет по сигурността, свързан с европейските ни политики, обясни президентът.

И се питам за толкова време сега, защо не беше свикан един Консултативен съвет по коронакризата, попита риторично президентът. Защото няма нищо по-важно от здравето на хората и в такава ситуация трябва да си взаимодействат, независимо от различията, правителство, парламент и президент, подчерта Първанов.

В крайна сметка, президентът трябва да бъде обединител на нацията, категоричен е той.

Това е една тема, по която имаше спор преди няколко месеца. Да, президентът олицетворява единственото на нацията, това е записано в Конституцията, но от "Дондуков" 2 отговориха, че не е работа президентът да обединява. Президентът трябва да бъде коректив на правителството с ветото, което може да налага, стига това вето да не е на 100%, смята Първанов.

СЛЕД ИЗБОРИТЕ - ЗАДАВА ЛИ СЕ НОВА КОАЛИЦИЯ

Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. След като излязат резултатите, ще започнат преговори за това как ще изглежда бъдещият парламент, без тях няма как да стане. Толкова противоречиви и различни са партиите, които се очертават сега като парламентарни формации, че аз не виждам как ще стане. Ще трябват тежки преговори, може би не леки компромиси, надявам се в името на националния приоритет и интереси. В тази ситуация президентът трябва да бъде посредник. Аз винаги съм казвал, че президентът има своята висока роля като социален посредник, като политически посредник, заяви Първанов.

Той даде пример за тезата си със ситуацията с учителската стачка преди години, когато след дълги преговори е намерена формулата за единно решение.

Така че, президентът трябва да има готовността за споделена отговорност при вземането на възлови решения за нацията.

Коалициите са на дневен ред тогава, когато има резултати. Но има прекалено тежка нетърпимост в българската политика, тя не е от сега. Така беше и през 2005 г., когато формирахме Тройната коалиция и аз непрекъснато апелирах да се снеме напрежението, допълни президентът.

ЩЕ СТАНЕ ЛИ МАНГЪРОВ ДЕПУТАТ ОТ АБВ

Георги Първанов коментира и предложението доц. Мангъров да бъде включен в депутатската листа на основаната от него партия АБВ.

Не приемам тезата, че можем да оставим хората да "горят като съчки", да пренебрегнем риска на пандемията, която за целия свят е нещо много тежко. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки, до момента, в който излезем от ситуацията. Да, има грешки, но като цяло щабът се справи нелошо. Сега ситуацията става много критична, драматична и не трябва да политизираме този въпрос, категорично смята Първанов.

Когато съм създавал АБВ, съм залагал едни почтени цели и бих искал този образ да бъде запазен, защото не във всички случаи популярността е нещо добро. По-добре да си по-малко популярен, но да си останеш почтен, допълни президентът.

ГОРЕЩИЯТ ВЪПРОС - РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Той коментира и горещият външнополитически въпрос за България - отношенията ни с Република Северна Македония.

Нещата изглеждаха много безоблачни през 2017 г. когато беше подписан договорът София - Скопие. Но нашият договор беше много различен от гръцкия. Гърците успяха - тяхната цел беше да докажат, че нямат обща история с македонците, а нашата е обратна, заяви Първанов.

В Договора има едно понятие, което трябваше да бъде дешифрирано и с това се решава проблемът - "обща история".

Моята теза е, че трябва да има един кратък анекс към Договора, където да се запише, че в обща история от Древността до първите десетилетия на 20-и век, населението на днешна Северна Македония има българско самосъзнание, както и че целите на революционната организация ВМРО са български национални цели. Сега македонците имат различно самосъзнание - ние трябва да признаем тази различност.

Заявката на Заев и Борисов, че ние сме най-близките народи на Балканите рухна със страшна сила и в момента ние сме най-враждебните народи на Балканите, заяви Първанов.

Според него, "направихме грешка, че хвърлихме проблема на ЕС, ясно беше, че там никой няма да се занимава".

Вижте целия разговор с Георги Първанов във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнуващи в столичен хотел се барикадираха при проверка на РЗИ
Празнуващи в столичен хотел се барикадираха при проверка на РЗИ
Случаят "Навални" - саможертва на лидер или част от спектакъл на Кремъл
Случаят "Навални" - саможертва на лидер или част от спектакъл на Кремъл