НОВИНИ

Започна третата фаза от ваксинацията в България

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 07.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

У нас започва имунизирането с ваксината на Оксфордския университет и "Астра Зенека" срещу COVID-19. Сред ваксинираните днес ще бъде и член на Централната избирателна комисия. По-късно имунизации ще бъдат направени и в УМБАЛ "Александровска".

С доставката на ваксината от трета компания, тази на "Астра Зенека", в България стартира третата фаза на ваксинация, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По думите му, правителството е осигурило дози за всички членове ЦИК и секционните комисии, за един безопасен и гарантиращ здравето на хората изборен процес.

Утре, на заседание предстои да се вземе официално решение всички дози от ваксината на "Астра Зенека" да се поставят веднага, обясни Кирилов.

Между 4-та и 12-та седмица трябва да се постави втората доза и заради тази гъвкавост всички пристигнали дози ще могат да бъдат прилагани, като така ще се ваксинират значителна част от хората, допълни той.

Днес ваксинирани ще бъдат и служители на "Бул Био" тъй като те са отговорни за приемането, съхранението и разпределянето на ваксините, каза Кирилов.

Принципно за днес се очакваше доставката на "Астра Зенека", но вчера получихме информация, че пристига по-рано и веднага се създаде организация, допълни той.

Първите дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха у нас

Ваксината има кратка характеристика, листовка и информация за датата на втората доза. Според официалната информация, няма ограничения за възрастта и при всеки над 18-годишна възраст ваксината може да бъде поставена. В клиничните изпитвания хората над 55 години са били в по-ограничен брой, но резултатите показват, че няма никаква разлика спрямо останалите групи.

Логистично, тази ваксина е много по-лесна за съхранение и употреба. В един флакон има 10 дози, по 0,5 мл. В рамките на 6 часа трябва да бъдат ваксинирани 10 човека, каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Първата доставка от ваксините на "Астра Зенека" пристигна снощи у нас. 28 000 дози вече са в хладилните камери на "Бул Био".

Така в България вече има ваксини от три производители и две технологии - РНК и векторна.

Според данните в Единния информационен портал за последното денонощие у нас са поставени 156 ваксини, а общият брой на ваксинираните българи е 57 000.

ВАКСИНИТE СРЕЩУ COVID-19: Имате въпроси? Задайте ги тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва с Георги Любенов" празнува 500 предавания в ефира на БНТ
"Денят започва с Георги Любенов" празнува 500 предавания в ефира на БНТ
6 по Рихтер разлюля Филипините
6 по Рихтер разлюля Филипините