НОВИНИ

Богдан Кирилов: През февруари oчакваме още около 260 000 дози от ваксините на "Астра Зенека"

богдан кирилов февруари oчакваме около 260 000 дози ваксините covid
bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 06.02.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Първите дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха у нас. След приемането на ваксините брифинг дадоха изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

"Това е трета по вид ваксина и втора по начин на образуване на антитела. Това е ваксината, която ще бъде най-масово използвана у нас. Има много добри условия по отношение на организацията, съхранението и използването на ваксината", заяви проф. Красимир Гигов.

"Над 28 000 ваксини пристигнаха у нас. Това е третата разрешена за употреба ваксина, като тя е нова категория. Тя получи разрешение от ЕК след задълбочен анализ на документацията от страна на Европейската агенция по лекарствата. През месец февруари се очакват още три доставки, като общият размер се очаква да бъде около 260 000 дози, обясни изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Следващата седмица в понеделник се очакват да пристигнат още 17 550 ваксини на "Байонтек".

Към средата на седмицата се очакват още 6000 дози от ваксината на "Модерна", допълни Кирилов.

Все още в целия ЕС тече дискусия по темата дали ваксината може да се използва от лица на възраст над 55 години. В следващата седмица ще има по-ясни указания за употреба на ваксината на "Астра Зенека", каза още Кирилов.

Следващата седмица стартира разпределението на ваксините. В понеделник има заседание на организационния щаб, уточни Кирилов.

Според експертите конкретната ваксина има по-дълъг период между поставянето на първата и втората доза - около два месеца и това ще позволи да бъдат използвани всички дози, без да се пазят за повторното ваксиниране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 години след наводнението в село Бисер хората още се страхуват
9 години след наводнението в село Бисер хората още се страхуват
Първите дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха у нас
Първите дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха у нас