НОВИНИ

Първите дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:00, 06.02.2021 (обновена)
5182
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

Първата доставка от ваксините на "Астра Зенека" пристигна у нас. 28 000 от оксфордската ваксина вече са в хладилните камери на "Бул Био". Това е осмата доставка на ваксини у нас. Така вече имаме ваксини от три производители и две технологии - РНК и векторна.

Вместо обещаните над 48 000 дози пристигнаха доста по-малко. Причината - промяна в графика. Вместо три доставките ще бъдат четири в рамките на февруари.

Два са въпросите, които си задаваме във връзка с новата ваксина: ще я използваме ли при възрастните над 55 години и дали втората доза ще бъде отложена, за да се ваксинират възможно най-голям брой хора.

Според експертите конкретната ваксина има по-дълъг период между поставянето на първата и втората доза - около два месеца и това ще позволи да бъдат използвани всички дози, без да се пазят за повторното ваксиниране.

"Това е трета по вид ваксина и втора по тип образуване на антитела. Мисля, че това е ваксината, която ще бъде най-масова у нас. Много добри условия по отношение на организацията, съхранението и извозването на ваксината", обясни Красимир Гигов - председател на Националния ваксинационен щаб.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви: "Тази ваксина има възможност да се прилага втората доза в доста по-широк интервал, което дава гъвкавост за всички. На този етап обмисляме да се поставят всички дози, тъй като интервалът за втората доза е между 4 и 12 седмици. Следващата седмица вече ще има по-категорични и по-ясни указания, тъй като анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания. Там стартира ваксинирането преди ЕС, има натрупани данни. Там няма ограничение. Техният комитет по ваксинация и имунизация препоръчва ваксината за лица и над 65 години."

Досега ваксинираните са почти 40 000 души у нас. Общо поставените дози са над 56 000. Над 900 са установените случаи на заразени за последните 24 часа. Така се потвърждава тенденцията за ръст на епидемията. Процентът на положителните дози се задържа твърдо над 7. За пореден ден имаме ръст и в броя на хоспитализираните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богдан Кирилов: През февруари oчакваме още около 260 000 дози от ваксините на "Астра Зенека"
Богдан Кирилов: През февруари oчакваме още около 260 000 дози от ваксините на "Астра Зенека"
Форбс: Състоянието на Мъск се увеличи с 11,5 млрд. долара за седмица
Форбс: Състоянието на Мъск се увеличи с 11,5 млрд. долара за седмица