НОВИНИ

Дания въвежда дигитален паспорт за COVID-19

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:07, 06.02.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Темповете на разпространението на коронавируса в света намаляват, а ваксинираните са повече от заболелите - според СЗО. В Европа първите доставки на ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха в още три държави - Чехия, Унгария и Австрия. Гърция затегна мерките, а в Дания ще има имунизационни паспорти.

Улиците в Гърция ще притихват по-рано в събота и неделя. Правителството удължи с три часа вечерния час в опит да спре разпространението на COVID-19. Така вместо от 21 часа, както е през работните дни, през почивните забраната за излизане е от 18 часа до пет сутринта.

В неделя няма да работят хлебарници и бензиностанции. Пазаруването ще бъде само по интернет или по телефона. Забранено е движението между префектурите.

Дания ще въведе дигитален паспорт за COVID-19, който ще доказва, че притежателят му е ваксиниран. Първоначално ще служи при бизнес пътувания, но идеята е да е пропуск и за концерти или спортни събития, например. Според правителството първи вариант на корона паспорта може да бъде готов още този месец.

"В търговията, културните институции и бизнеса искат да знаят дали клиентите са ваксинирани, за да сигурни, че заразените ще са далеч от тези места, докато върви ваксинацията", заяви Браян Микелсен, Търговска камара на Дания.

В Австрия, където от 8 февруари отварят училищата, антигенните тестове стават задължителни. Всички ученици ще се тестват задължително два пъти в седмицата - в понеделник и сряда.

В Словакия, където също предстои връщането в клас за най-малките, някои общини казват, че не са получили официални инструкции при какви условия да стане това. Все пак в много градове през уикенда е организирано масово тестване на учители, ученици и родители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Форбс: Състоянието на Мъск се увеличи с 11,5 млрд. долара за седмица
Форбс: Състоянието на Мъск се увеличи с 11,5 млрд. долара за седмица
Давид Гета излиза с ново музикално шоу от поредицата "Обединени у дома"
Давид Гета излиза с ново музикално шоу от поредицата "Обединени у дома"