НОВИНИ

Без "Обединени патриоти" на изборите: Защо се разделиха НФСБ и ВМРО

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:19, 06.02.2021
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Първи коментар на лидера на НФСБ след решението на ВМРО да се яви самостоятелно на парламентарните избори. В предаването "Денят започва с Георги Любенов" Валери Симеонов призна, че е изненадан от това решение. По-късно в Плевен Красимир Каракачанов определи раздялата с НФСБ като "естествен ход на нещата".

ВМРО е самостоятелна партия и има право на своите решения и избори, коментира Валери Симеонов и отговори дали се чувства изоставен и изненадан.

"Досега сме били заедно на три поредни кампании, те са били успешни, но аз не мога да им държа сметка за решението. Дали съм изненадан - да изненадан съм. Изоставен - някак звучи несериозно", заяви Валери Симеонов - председател на НФСБ.

ВМРО са тези, които публично отказаха съвместно явяване като коалиция, обясни Симеонов.

"Тук вече имам един малък упрек към колегата Каракачанов, че буквално до четвъртък той категорично ми твърдеше, че ще се явяваме заедно, с което загубихме една седмица, в която пък ние можехме да си направим нашите политически планове", коментира още Симеонов.

В политиката обаче място за емоции няма, уверен е Симеонов.

НФСБ, по думите му, също е партия със структури и подкрепа в патриотичната общност и се е представяла добре на изборите още от създаването си. Валери Симеонов е убеден, че с реалните цели, които партията му си поставя, и с това, че предпочита действията пред говореното ще спечели подкрепата на прагматичните патриоти.

Лидерът на НФСБ коментира и дали е имало грешки в патриотичната конструкция на коалицията "Обединени патриоти".

"Единствено сбъркано беше, че прекалено се предоверихме през 2017 г. на "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров", каза Симеонов.

За тази грешка съжалили буквално 7-8 месеца по-късно, обясни Симеонов. Тогава се видяло, че Волен Сидеров следва друга политика, започнали критики, атаки и обиди. През последните месеци след раздялата с "Атака", напрежение в коалицията не е имало.

Снимка: БГНЕС/архив

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че не би нарекъл раздялата с НФСБ политически развод. Припомни, че тенденцията е започнала да се налага още 2019 година на евроизборите, когато се явили поотделно и буквално няколко месеца по-късно на местните избори отново поотделно.

"Това е един естествен ход на събитията в политиката и преобладаващото мнение на структурите на ВМРО в страната", заяви Красимир Каракачанов - председател на ВМРО.

Социологията през годините е показвала за патриотите резултати, подобни на сегашните прогнозни и проблем с 4-процентовата бариера според Каракачанов няма да има.

"Ние винаги сме изненадвали поне с 30% отгоре на това, което ни дават", каза още Каракачанов.

По думите му, въпросът обаче не бил в 4-процентовата бариера в това, че патриотичният вот нямало къде да избяга,

"Т.е. няма как да се разпилее, да влезе в пясъка, той не може да бъде откраднат или прилъган от формации, които се появиха снощи, както се казва, и обясняват, че те са солта и пипера на земята", заяви лидерът на ВМРО.

Твърдият електорат на ВМРО се очертал ясно на евроизборите подчерта Каракачанов, когато избирателната активност била малко над 40%, а партията спечелила над 7% от вота и вкарала двама евродепутати.

Каракачанов ще води листата в Плевен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Давид Гета излиза с ново музикално шоу от поредицата "Обединени у дома"
Давид Гета излиза с ново музикално шоу от поредицата "Обединени у дома"
В Благоевград откриха труп на мъж, починал преди седмици
В Благоевград откриха труп на мъж, починал преди седмици