НОВИНИ

"Презареждане": Алтернативата на Алпите за зимен спорт в пандемията

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
11:02, 06.02.2021
Чете се за: 05:02 мин.
Екология
Слушай новината

БНТ стартира новата рубрика "Европа: Пътят напред – ПРЕЗАРЕЖДАНЕ". В рамките на пет минути всяка седмица преди финала на предаването "Денят започва с Георги Любенов" ще ви запознаваме с конкретни измерения на европейската устойчива икономика, с глобалните и локални предизвикателства, към които се добави и пандемията, и преди всичко – с промените и решенията в отговор на тези проблеми. Автори на рубриката са международните редактори от "По света и у нас" Биляна Бонева и Милен Атанасов, а първото издание разказва как достъпът до Алпите може да бъде забавен и природощадящ, независимо от спрените съоръжения и наложените ограничения в зимните курорти.

Някога, много отдавна, около две и половина хилядолетия преди новата ера, скандинавците впрягали коне или кучета, за да се придвижват с примитивните си ски из снеговете.
Едва в началото на миналия век швейцарците превърнали тази традиция в туристическа атракция и в надпревара, представена като демонстративен спорт на олимпийските игри в Сейнт Мориц през 1928 година.

Дисциплината привлякла интерес в много европейски страни. Във Франция така наречения джоринг с коне се практикува до Втората световна война, преди да бъде забравен. Логично. Алпийските ски от десетилетия печелят точки и нови привърженици. Конските сили едва ли могат да се мерят с модерните влекове, бързите лифтове и експресните гондоли в съвременните зимни курорти.

И така, докато лифтовете не спряха. Гондолите замряха, а въжетата на влековете останаха неподвижни. Пандемията от коронавирус удари съоръженията във френските алпийски курорти. Забрана за пускане и забрана за ползване. Ограниченията внесоха смут и загуби в зависимия от туризма живот на местните хора.

Но спрените съоръжения отвориха планинската сцена за изява на друг вид зимен туризъм – природощадящ, нисковъглероден, забавен, отговарящ на изискванията за безопасна дистанция и възстановяващ позабравени традиции.

Наименованието "джоринг" идва от финландската дума "тегля". Означава да караш ски с помощта на конска тяга.

Техниката на каране изисква елементарни умения за насочване на коня с помощта на дълги юзди и осигурява на скиорите почти същите усещания като на писта, но в равнинни участъци.
Детските писти в някои френски курорти отново оживяха благодарение на работните планински коне. В Сен Леже ле Менез на цената на една дневна карта малките скиори получават конски еквивалент на така наречения бейби-влек. Тази алтернатива спасява работните места на местните ски-инструктори.

Любителите на по-сериозните наклони също имат възможност да се спускат по тях. Разбира се, след като ги изкачат. При ски-туринга никой не разчита на конски сили. Всеки разчита... на себе си. При тези ски петата може да се повдига при преходи и да се фиксира при спускане. Тази година опитните водачи, които познават незастрашените от лавини маршрути, се радват на особена почит и търсене.

В по-ниските части на Алпите курортите от години се адаптират към климатичните промени, които изтласкват снега все по-нагоре и скъсяват неумолимо продължителността на зимния сезон.

В далечния Север на Европейския континент – там, където преди хиляди години хората са измислили как да се носят през снеговете върху примитивни ски, теглени от кон, норвежкият режисьор Инге Веге довежда до крайност идеята, че не екипировката е важна, а желанието. Когато иска, човек може да сърфира в мразовития океан върху дъска, издялана от чист лед.

Трудно се кара такъв сърф. Имате 5 до 10 минути, за да хванете подходящата вълна, преди той да започне да се топи.

Ледената метафора на твореца напомня, че решенията за устойчиво бъдеще често се крият в миналото и е добре хората да се поучат от тях, преди внезапно да са изгубили почва под краката си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов: Идвам от страна с голяма футболна история
Валентин Антов: Идвам от страна с голяма футболна история
Как се снима "Последният печели" - хитовото предаване на БНТ
Как се снима "Последният печели" - хитовото предаване на БНТ