Вирусолог: 33 са случаите на британския вариант на COVID-19 в България

от БНТ
09:18, 06.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Официално, към момента у нас са установени 33 заразени с британския вариант на коронавуриса и няма случаи на бразилски и южноафрикански щам. Това съобщи в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ "в процент от всички положителни проби се търси не само британския вариант, а и всички други основни варианти, които са важни".

В Центъра се работи върху въвеждане на нова методика, нов апарат, което многократно ще се ускори обработването на пробите - седмично вместо 48 ще се обработват 250 проби, и значително ще се понижи себестойността на една проба.

"Предвид изискването на Европейския център за контрол на болестите - поне 5% от положителните проби да бъдат секвенирани, надяваме се да достигнем този процент. Ако в бъдеще броят на положителните проби нарасне значително, е възможно да не можем да обработваме тези 5%", отбеляза проф. Христова.

Има леко покачване на броя на заразените и пада възрастта, сподели наблюденията си от последната седмица общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС.

"Младите правят повече контакти, а възрастните са повече на закрито, пазят се повече… Хората не искат да се карантинират, не искат да останат у дома - това наблюдаваме. Хората укриват близките си, за да ходят на работа, за да не останат под карантина и да не са изолирани, което забавя диагностиката и дава възможност да се разпространява заболяването", отбеляза д-р Николова.

Сложното при ваксинирането е логистиката, заяви д-р Николова. Например, една ампула се поставя на 5 човека и тя трябва да се използва за определено време след отварянето, а често сред записаните за имунизация в деня се оказват хора, които не бива да се ваксинират в момента, каза тя.

"Сериозното ни притеснение е как да бъдем експедитивни… На логистиката се учим в момента", добави д-р Николова.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Изненадан съм от решението на ВМРО да не сме заедно на изборите
Валери Симеонов: Изненадан съм от решението на ВМРО да не сме заедно на изборите
Нов ръководител поема мисията на МВФ за България
Нов ръководител поема мисията на МВФ за България