НОВИНИ

Спелеологът доц. Стоев за инцидента със Скатов: Липсата на техническа подготовка води до умора и грешки

bnt avatar logo
от БНТ
06:02, 06.02.2021
16619
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Липса на достатъчно добра техническа подготовка вероятно е довела до фаталния инцидент с Атанас Скатов в опита му да превземе връх К2. Това предположи пред БНТ доц. Алексей Стоев - един от близките приятели на алпиниста, който загина вчера, на слизане към базовия лагер 3 в Хималаите.

Доц. Стоев е директор на филиала към Института за космически изследвания в Стара Загора и ръководител на спелеоклуба при ТД "Сърнена гора", Стара Загора. Той е опитен пещерняк и изследовател на редица археологически обекти в страната.

"Като българин и човек, който разбира от тази материя, смятам, че това е трагедия за българския спорт. Все пак Атанас Скатов беше име във височинния алпинизъм. Но от друга страна като човек, който дълго време се занимава с алпинизъм... и на самия Наско съм му казвал, че да се катериш високо в планините, трябва да имаш техническа подготовка. За съжаление, той смяташе, че може да се катери по високото и без нея.", заяви доц. Стоев.

"Не знам доколко е преценил възможностите си за изкачващ К2... Това е много тежка лъжица за неговата уста, още повече при зимни условия. К2 е един от най-сериозните върхове даже и лятото, в най-благоприятна среда и сметнах, че това ще бъде сериозно предизвикателство. Надявах се, че експедицията, с която той е уредил изкачването на К2, някак си той ще бъде в този състав", допълни специалистът.

"Видяхме, че времето се влоши и нещата станаха много тежки. И когато ти нямаш техническата подготовка на един височинен алпинист, така щото да направиш нещата до автоматизъм, ти почваш да правиш грешки, дребни, но в един момент те довеждат до фаталната грешка, която те лишава от живота. Така вероятно е станало и с Наско".

"Бог да го прости! Надявам се, че в другия свят ще катери отново високите върхове и ще си изпълни мечтата.

Още веднъж повтарям - това е загуба за българския алпинизъм и за световния, защото не са много хората, които са изкачили толкова върхове наведнъж, при това с неговата физика, с неговите възможности", допълни доц. Стоев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова - първата българка с номинация за "Златен глобус"
Мария Бакалова - първата българка с номинация за "Златен глобус"
Крадци във Варна взимат гумите на колите заедно с джантите
Крадци във Варна взимат гумите на колите заедно с джантите