НОВИНИ

Българи се оказаха под карантина, въпреки че са предоставили отрицателен PCR тест

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 05.02.2021
11974
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Българи се оказаха под карантина, въпреки че са изпратили своите отрицателни PCR тестове до местното РЗИ. Научават за наложената им мярка днес на Летище Варна, минути преди самолетът им до Германия да излети.

На 29 януари Васил Димитров пристигнал от Германия във Варна. На летището разбрал, че автоматично попада под карантина, която може да отпадне, ако представи отрицателен PCR тест на Районната здравна инспекция. Пътува до София, където живее синът му, и там си направил тест още на следващия ден.

"Пратих го на РЗИ-София, на РЗИ-Варна. От РЗИ-София получих отговор, от РЗИ-Варна не получих отговор и днес тръгнах да пътувам обратно и се оказа, че съм в карантина", разказа Васил Димитров.

От РЗИ-София информират Димитров, че карантината е наложена от РЗИ-Варна и трябва да се свърже с тях, за да бъде отменена.

"Търсихме, звъним, но не вдигат", каза Васил.

Станимир Димитров и неговата дъщеря от село Септемврийци, както и Радостин Радков от Шумен пристигнали също от Германия, също на Летище Варна на 1 февруари.

"Минах през РЗИ-Добрич. Казаха ми - щом искате, отивате и си правите PCR тест за коронавирус и автоматически отпада вашата карантина и може да пътувате", каза Станимир.

"Те ми казаха - трябва да си направиш PCR тест и откъдето си влязъл, от която граница, там трябва да го изпратиш по имейл. Отидох, изкарах си PCR тест. Излезе отрицателен. Изпратих го, не получих отговор", разказа Радостин Радков.

От РЗИ-Варна обясниха, че при всички случаи отрицателният PCR тест трябва да бъде изпратен в инспекцията, в която е карантиниран човек. Част от хората на летището днес обаче не бяха разбрали, че трябва да го изпратят, други не знаеха точно къде. Според потърпевшите заповедите просто не са достатъчно ясни, което позволява различно тълкуване, а това е във вреда на хората.

Автор: Нивелина Няголова/Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел и ОАЕ са първенци по имунизирано население
Израел и ОАЕ са първенци по имунизирано население
Легендарният актьор Кристофър Плъмър почина на 91
Легендарният актьор Кристофър Плъмър почина на 91