Крум Зарков: Не виждам интрига във въпроса за подкрепата за втори мандат на президента от БСП

от БНТ
19:26, 05.02.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Политика
Слушай новината

Днес се разгоря спор в Народното събрание по повод увеличаването на вноската на България в бюджета на Европейския съюз. Заместник-председателят на БСП Крум Зарков заяви, че те са искали от правителството много повече информация за позициите, които са защитавали, как се е стигнало до това решение.

"Решението беше взето и беше подложено а ратификация и беше ясно, че ще мине. Това, което се опитваме да направим е да проведем дебат вътре в Народното събрание за поведението на България в ЕС. Дебатът за собствените ресурси е дебат за това какъв искаме да е Съюзът. Собствените ресурси не са само вноската на държавите, вноската е само част - към ЕС отива част от ДДС, отива част от митата. Всъщност това е въпросът за какво с ЕС може да прави самостоятелно или не", поясни в предаването "Още от деня" Крум Зарков.

Ние можем да направим много повече за Съюза и за себе си, а не просто да чакаме подаяние и това беше основата на нашия дебат днес, аргументира се депутатът от БСП.

Зарков коментира и внесените промени на Закона за извънредното положение в частта за преходните и заключителни разпоредби: "Какво е общото между извънредното положение и реформа на хазарта? Защото това се прави в този закон. Първата разпоредба е наистина за извънредното положение, става дума да се подпомогнат общините по определен механизъм. Това е една разпоредба. Следват още 8, в които се променят данъчни закони, държавния бюджет, Закона за хазарта и кой знае какво още".

От БСП възразяват този метод на работа, когато се използва една тема, за да се прокарат куп неща, които нямат нищо общо.

"А защо се прокарват така, а не по нормалния ред? Всеки народен представител има право да внесе тези предложения. Защото някой не иска да се видят истинските мотиви зад това и те нямат нищо общо с кризата", заяви Зарков.

Според него големият проблем с мерките е в тяхната стабилност и устойчивост.

Крум Зарков коментира и заявката на президента Радев за втори мандат преди парламентарния вот.

"Президентът се заявява като ясна алтернатива и посочва своя политически път, който е да продължи своя престой в Президентството. Струва ми се, че трябва да бъде поздравен, освен това е логично, имайки предвид обществената подкрепа, с която той се ползва. Във всичко, което каза президентът, БСП се разпознава, много неща от тях ние сме инициирали. Става дума за два много ясни независими един от друг, но с ясни позиции политически субекти - президент и БСП, които са основната институционална опозиция а това правителство", заяви зам.-председателят на ПГ на БСП.

И категорично заяви, че не вижда никаква интрига в този въпрос.

Какво още каза Крум Зарков вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Евгени Иванов: Решението за създаването на фигурата "специален прокурор" е изцяло на политиците
Евгени Иванов: Решението за създаването на фигурата "специален прокурор" е изцяло на политиците
Проверяват за фалшиви намаления в търговските центрове (ОБЗОР)
Проверяват за фалшиви намаления в търговските центрове (ОБЗОР)