НОВИНИ

Третата вълна ще е причинена от новия, по-заразен щам на вируса

bnt avatar logo
от БНТ
18:17, 05.02.2021
9000
Чете се за: 03:47 мин.
Здраве
Слушай новината

След като пристигнат ваксините и на Астра Зенека, у нас може да се ваксинират повече хора, без да се налага да се пази втората доза. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред БНТ. Според него третата вълна на коронавируса не се дължи на разхлабването на мерките. Причината е наличието на щам, който се предава по-лесно.

На този етап не е необходимо да се променят мерките в борбата с коронавируса - каза столичният кмет Йорданка Фандъкова след среща на директорите на болници в София със здравния министър.

Процесът на ваксиниране може да бъде ускорен. Изследванията показват: най-добър ефект се получава, ако между първата и втората доза от ваксината на Астра Зенека, периодът е до два месеца и половина.

"Ако е така, според мен е оправдано и ако имаме гаранции за редовни доставки, ние да се откажем от този начин и да започнем да правим като първа ваксина всички получени с идеята, че ще имаме достатъчно количества след два месеца да ги довършим, което ще ускори значително процеса", каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Британският вариант на COVID е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. А това го прави по-лесен за предаване.

"Ако досега е била дистанцията метър и половина, трябва да стане 2 и половина. Ако досега са носили обикновени маски, трябва да минем на FFP2 - маска - мерки, които няма сега как да се осъществят. Но хубавото е, че ваксините нa базата на кръстосания имунитет въпреки това пазят - дори и да не е 100 %", каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"На лечение в "Пирогов" са 7 пациента с новия британски вариант, но в никакъв случай те не протичат по-тежко като клинична картина", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Днес директорите на болници в София отчели на срещата със здравния министър, че има лек ръст на приетите за лечение.

"Няма повишаване на заболеваемостта с повече от 10%", каза директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"На този етап не е необходимо да се променят мерките, но е важно да се спазват. Затова се засилва контролът по спазване на мерките най-вече в търговските обекти, в градския транспорт", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Увеличението на случаите от последната седмица не е резултат от разхлабването на мерките. То е факт и в Западна Европа.

"Това, което се опитваме да избегнем, е социалният характер на мола, а не търговският. Ако охраната наистина следи да няма струпване, да се спазват правилата - носене на маски и разстояние, рискът не е чак толкова голям", каза д-р Кунчев.

Пи Си Ар тестът е златният стандарт. И ако здравните власти искат да са абсолютно сигурни, че не пропускат случаи по границите - това е изследването, което дава пълна гаранция, заяви още доцент Кунчев.

Автори: Милена Кирова, Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещата Борел-Лавров: Разногласията остават, търсят се възможности за сътрудничество
След срещата Борел-Лавров: Разногласията остават, търсят се възможности за сътрудничество
Причината за падането на Скатов не е скъсано въже
Причината за падането на Скатов не е скъсано въже