НОВИНИ

Нови пукнатини след ремонта на свлачището по пътя към Асеновата крепост

bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 05.02.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Пукнатини по асфалта се появиха след ремонта на свлачището под Асенова крепост. За това алармираха граждани в социалните мрежи, които изразиха опасения, че пътят може отново да пропадне.

От общината обясниха, че това не трябва да създава притеснения, тъй като деформацията на настилката е възникнала в контактната зона между стария и новия асфалт.

Укрепването на свлачището под Асенова крепост приключи още през ноември миналата година. За него Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет отпусна 460 000 лева.

Малко по-късно започнаха да изникват проблеми, които се виждат на снимки от социалните мрежи от преди две седмици. Екипът на БНТ отиде на място и видя, че промяна в ситуацията няма.

Според експертите от общината проблемът с пукнатините под новоукрепеното свлачище е резултат от преовлажняване.

Този целият район е свлачищен в момента в който се получи преоводняване съответно се получи хлъзгателна равнина започва движение на земните маси. В момента този участък, който виждате с пукнатината, първо е много малък, съгласно това което ни представиха от инженерно геоложките проучвания отдолу е скала. Най вероятно този участък е породен от това, че тук минаваше първо много тежка техника която точно от тук от това място влизаше и излизаше това са машини по 40 тона. В тези пукнатини в асфалта в момента, в който влезе вода, започва слягане на самата повърхност, обясни инж.Стоян Димитров, зам.-кмет.

За да се намери решение на проблема, на място идва екип от специалисти. Предстои изграждането на висок бордюр, който да отвежда водата. Хората, които често се разхождат по пътя за Асенова крепост обаче се притесняват, че участъкът под новоизградената подпорна стена има опасност да пропадне. От общината обясняват няма такава опасност.

С течение на времето той ще се обруши и ще образува своя естествен наклон. Стената е стъпила на пилотна конструкция, която здраво е закрепена в скалата и съответно е анкерирана с тези съоръжения, така че няма място за притеснения от гледна точка на пропадане, свличане на пътя или каквото и да било, категоричен е инж. Стоян Димитров.

Предстои изготвянето на проект за цялостно отвеждане на водата с дренажна система. Всички се надяват, докато това се случи, да не се наложи нов ремонт на вече ремонтирания участък под Асенова крепост.

Автор: Таня Матева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ: Детската болница в Трявна получи помощ от чуждестранна фондация
След репортаж на БНТ: Детската болница в Трявна получи помощ от чуждестранна фондация
Посланикът ни в Иран: България подкрепя намирането на дипломатическо решение за ядрения въпрос
Посланикът ни в Иран: България подкрепя намирането на дипломатическо решение за ядрения въпрос