НОВИНИ

По зрителски сигнал: Варненски лекари взимат такса, за да изпратят издадения от тях болничен в НОИ

bnt avatar logo
от БНТ
12:25, 05.02.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Лични лекари във Варна вземат допълнително такса, за да изпратят по електронен път издадения от тях болничен лист в Националният осигурителен институт (НОИ). За това сигнализира жител на града. Сумата е близо 8 лева - 5 лева, определена като административна такса и 2,90 лева потребителска.

Реджеб Шабанов наскоро е преболедувал COVID-19. След изтичане на карантината посетил личния си лекар, за да му бъде издаден болничен лист.

"Останах неприятно изненадан, когато личният ми лекар съобщи, че дължа 8 лева такса, за да ми издаде болничен лист. Тя ми съобщи, че това било прието от всички общопрактикуващи лекари и грешката е била в мен, че аз не знам за тази новост", разказа той.

Личната лекарка, поискала допълнителна такса, отказа да застане пред камерата на БНТ. А за да получи документа, Шабанов платил близо 16 лева за два болнични листа.

"Не намирам това за морално. Мисля, че вземат тези такси неправомерно, защото се оказа, че много хора, които попитах за болничния, не са платили", допълни Реджеб.

Мъжът се обадил за консултация и на телефона за връзка с граждани в Националната здравноосигурителна каса.

"Това, което дължите при общопрактикуващия лекар, е таксата за посещение", обяснили му оттам.

"Потребителската такса от 2,90 лева имате предвид?", попитал.

"Да, ако не сте освободен от нея, нали... но болничният не се заплаща отделно", бил отговорът.

От Сдружението на семейните лекари във Варна казаха, че административната такса е въведена от много малко джипита.

"Болничният лист е въз основа на експертиза за работоспособността, която е включена, като ангажимент на общопрактикуващия лекар в пакета дейности, гарантиран от бюджета на Здравната каса в Наредба 9 от декември 2019 година", обясни председателят на Сдружението на семейните лекари във Варна д-р Светлин Митев.

Проверката на "По света и у нас" установи, че и други лични лекари са въвели тази такса още преди години, а някои - по време на ковид пандемията. Като юридически лица те имат право да определят допълнителни такси за пациентите. Но те могат да бъдат единствено за дейности, които не се заплащат от Здравната каса.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трагедия! Атанас Скатов е в неизвестност, след като паднал заради скъсано въже
Трагедия! Атанас Скатов е в неизвестност, след като паднал заради скъсано въже
Григор Димитров е на 1/4-финал в Мелбърн
Григор Димитров е на 1/4-финал в Мелбърн