НОВИНИ

Спор в парламента заради увеличение на вноската от България към бюджета на ЕС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:18, 05.02.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Обсъждането на европейско решение, свързано с повишаването на вноската на България към един от финансовите инструменти на ЕС, предизвика сблъсък между ГЕРБ и БСП. Парламентът одобри решение, чрез което вноската на България по бюджета на ЕС може да се увеличи - средногодишно с около 4.17%. Това се налага, след като ЕС упълномощи ЕК да заеме от капиталовите пазари 750 млрд. евро за справяне с коронавируса.

Скандалът започна с твърдението на БСП, че петте най-развити страни на ЕС искат регресивен подход и така тяхното увеличение на вноската ще се забавя в сравнение с увеличението на вноската на източноевропейските страни. Поискаха българското правителство да продължи да преговаря.

"Възниква въпроса защо българското правителство тича най-отпред да платим повече пари спрямо богатите, по каква причина, че Брюксел е вдигнал телефона и те тичат с гумения печат преди изборите ли?, попита Румен Гечев от БСП.

Председателят на бюджетната комисия в парламента контрира, че неприемането на това решение означава блокиране на целия бюджет на ЕС. Менда Стоянова разкритикува БСП, че очакват само големите да внасят пари в еврбюджета. Увери ги, че страната ни получава в пъти повече от това, което внася.

"Но не това не е достатъчно за социалистите. Нали така са научени - някой да работи вместо тях, а те само да консумират. Те нали така са научени - някой да работи вместо тях, а те само да консумират. Това сега го искат за държавата", коментира Менда Стоянова, председател на комисията по бюджет и финанси в НС.

От БСП обвиниха ГЕРБ, че не участва в дебата какво трябва да бъде Европейският съюз.

"Вие сте направили така, че България изглежда в очите на другите страни като просяк. Всеки божи ден по телевизиите вие, вашите представители, министър-председателят и кой ли не, обяснява какво сме взели от Европейския съюз, все едно това е някаква крава, която трябва да доим, заяви Крум Зарков от БСП.

Менда Стоянова опроверга това твърдение и каза, че преговорите са били тежки.

"България продължава да бъде най-големия бенефициент на ЕС и за следващия програмен период България ще продължава да получава три пъти повече от бюджета на ЕС", заяви Менда Стоянова.

Решението, взето днес, е общо за всички страни членки и влиза в сила от 1 януари тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров е на 1/4-финал в Мелбърн
Григор Димитров е на 1/4-финал в Мелбърн
Президентът наложи вето върху промените в Закона за устройство на територията
Президентът наложи вето върху промените в Закона за устройство на територията