НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Омбудсманът настоява здравният министър да помогне на българите в Босилеград и Цариброд

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
10:34, 05.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

След репортаж на БНТ омбудсманът на България се обърна с препоръка към здравния министър. В писмо до него Диана Ковачева настоява здравното министерство да помогне на хилядите българи от Западните покрайнини, за които ви разказахме вчера.

Те се намират на няколко километра от българската граница и пътуват до България всекидневно, но всяко ходене до работа или университет им струва стотици левове за ПСР тестове.

Подписите вече са над 1000. Всички тези българи, живеещи близо до границата, настояват здравният министър да направи уточнение в заповедта и да им разреши да учат, работят и да се лекуват в България, а вечер да се връщат при семействата си, без това да им коства пари за тестове. Днес към подписите им се прибави още един - на официално ниво.

"Изпратих днес препоръка до министър Ангелов с настояване да бъде решен техния проблем. Да има промяна в заповедта, така че да бъдат уведомени граничните власти за това, че тези хора да бъдат пропускани без да им се иска ПСР и без да изпадат в карантина", каза омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева.

До този момент здравното министерство не е променило позицията си, че изключенията в заповедта са достатъчни. Главният държавен здравен инспектор обаче не отрече проблема.

"Те са една специална група хора. Вчера се запознах с тяхното искане. Намирам го за много справедливо. Очевидно това пречи страшно много на нормалния им живот, на семейните им връзки", каза главният държавен здравен доц. Ангел Кунчев.

И граничните власти вече знаят за случая. По закон здравният министър има 2 седмици да отговори на Омбудсмана.

"Всеки ден забавяне за тези хора коства пари за ПСР тестове или пък невъзможност да работят, да учат, а също така да се лекуват на територията на България", каза омбудсманът.

И тези 2 седмици според обществения защитник в този случай са твърде много.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неофициално: Атанас Скатов е паднал след неуспешен опит да изкачи К2?
Неофициално: Атанас Скатов е паднал след неуспешен опит да изкачи К2?
Кипър даде съгласие за провеждане на изборите на 4 април
Кипър даде съгласие за провеждане на изборите на 4 април