НОВИНИ

Спазват ли моловете изискванията за разпродажби

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:33, 05.02.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

С отваряне на големите търговски центрове от 1 февруари започнаха и зимните разпродажби в магазините за дрехи и обувки. Служители на Комисията за защита на потребителите стартират проверки доколко търговците спазват изискванията за тези намаления.

Оказа се, че пандемията леко обърка плановете на хората, които обичат да пазаруват с намаления. Обикновено те започваха от началото на годината, сега обаче от 1 февруари.

Намаленията са между 50 и 80%, някои магазини дори са обявили тотална разпродажба. Законът за защита на потребителите има конкретни изисквания към тези намаления. Едно от тях е върху етикета задължително да има стара и нова цена, за да бъде информиран добре потребителят. Освен това на витрината трябва да бъде посочен не само процентът на намаленията, но и на артикулите и групите стоки, които са намалени.

Снимки: Десислава Кулелиева

Но има и нещо друго важно: според изискванията на закона върху етикета трябва да стане ясно от кога е тази стара цена, тоест тя трябва да бъде валидна поне един месец.

"Това е изискването на закона, но това не означава от днес да е валидна един месец назад, а означава, че тази цена би трябвало да е прилагана поне един месец от търговеца в предходен период, и е очевидно, че за периода, в който не са работили, не е прилагана. Затова ние ще изискаме от тях за последния месец, когато са работили, когато са продавали в продължение на един месец тази стока, дали е била на тази цена. Ако тази стока е нова, няма как да има стара цена. Зависи от случая. Но съответно, периодът, който е преди ноември, ще изискаме от тях дали един месец са прилагали тази цена", обясни Игнат Арсенов от Комисия за защита на потребителите.

От Комисията предупреждават клиентите да бъдат особено внимателни при тези намаления. Проверките ще продължат и те няма да обхванат само моловете, но и другите магазини в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НБА - резултати
НБА - резултати
Челси удари слаб Тотнъм
Челси удари слаб Тотнъм