НОВИНИ

Причината за падането на Скатов не е скъсано въже

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:09, 05.02.2021
5230
Чете се за: 04:32 мин.
Общество
Слушай новината

Загина още един български алпинист. Атанас Скатов падна в Хималаите на връщане от Лагер 3, след като се опитал да изкачи втория по височина връх в света - К2.

Причината за падането му не е скъсано въже, както беше обявено първоначално, а грешка при смяна на осигуровките, съобщи Канишур Гургей - мениджър в непалската агенция - организатор на голямата експедиция на К2.

За голямо съжаление новината за смъртта на българския алпинист вече е официално потвърдена. Тялото му е открито от хеликоптер на пакистанската армия близо до лагер 3.

Откриха тялото на алпиниста Атанас Скатов

Оставало му е малко докато успее да се върне в базовия лагер, но явно умората си е казала думата и Скатов допуска грешка при смяна на осигуровките. От непалската агенция обясниха, че въжето по маршрута е ново и сменено именно заради зимната експедиция.

В изминалите 24 часа никой не успява да изкачи върха. Заради лошото време атаката е прекратена, но Скатов не успява да се върне жив, както останалите.

Скатов пада от пътеката на около 7400 метра височина, а тялото му e намерено от армейски хеликоптер на около 5500 метра към 15.00 ч. местно време. С хеликоптер на пакистанската армия е транспортирано до близкото летище Скарду.

Преди 3 дни Атанас Скатов даде последното си интервю пред БНТ. От базовия лагер под К2 той каза, че това е последният му шанс да изкачи върха, защото в средата на февруари приключва зимната експедиция и всички трябва да слязат надолу. Това беше второто изкачване на Скатов до лагер 3, след това остават лагер 4 на 8000 м и най-трудното, така нареченият Ботъл нек - отнел живота на немалко алпинисти и накрая изкачването на самия връх.

Доц. Алексей Стоев за загубата на Атанас Скатов: Трагедия за българския спорт

На 16 януари група шерпи все пак успяха да изкачат единствения връх, който досега беше непокорен в зимни условия. Голямата радост беше помрачена от смъртта на Серджи Минготе, който загина по подобен начин.

Тази сутрин в 10.30 ч., когато всички алпинисти се връщат от лагер 3 към базовия лагер, Атанас Скатов липсва. Оказва се, че на слизане той не е успял да си прехвърли осигуровките и това е довело до фаталното падане.

"Докато се е катерел със своя шерпа, е минал няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато е сменял системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Но въжето беше добре, по същото въже слязоха много алпинисти. Това е просто грешка, не е бил достатъчно внимателен или просто е извадил лош късмет", разказа мениджърът на експедицията Канушур Гурей.

Въжето е било ново специално за целите на зимната експедиция, обясниха още организаторите. Според големия български алпинист и фотограф Дойчин Василев, който е изкачил Еверест, умората в случая е била водеща.

Много често такива злополуки стават именно на слизане.

В интервюто си преди дни Скатов заяви, че шансовете са големи, но най-важно е да се върне жив и здрав.

"Всеки ми казва, че иска да се върна жив и здрав", каза Атанас Скатов.

Съболезнования към близките на Скатов изказа и премиерът Борисов, в профила си във Фейсбук той написа: „Планината взе още един наш голям алпинист. Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Третата вълна ще е причинена от новия, по-заразен щам на вируса
Третата вълна ще е причинена от новия, по-заразен щам на вируса
Защо журналист от БиБиСи заживя в русенското село Червена вода
Защо журналист от БиБиСи заживя в русенското село Червена вода