НОВИНИ

Откриха тялото на алпиниста Атанас Скатов

откриха тялото алпиниста атанас скатов
bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 05.02.2021 (обновена)
7005
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Тялото на българския алпинист Атанас Скатов е открито в района на злополуката в Хималаите, съобщиха официално от Външното министерство.

"Пакистанските власти ни уведомиха по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан.", се казва още в съобщението на МВнР.

ГЛЕДАЙТЕ "В КАДЪР": ТРУДНИЯТ ПЪТ КЪМ ВЪРХА (Филмът на БНТ представя завладяващата история за едно екстремно изпитание – покоряването на шестия по височина връх на планетата и за духовно пътуване на Атанас Скатов из Катманду и Тибет).

Информацията беше потвърдена в Туитър и от специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

В официална страница за изкачвания на К2 и турове в Пакистан също потвърдиха информацията за фаталния инцидент с българския алпинист.

На 5 февруари 2021 г. около 11.20 ч. местно време Атанас Скатов е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер поради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия алпинист. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние в района на Пайджу, Пакистан, допълват от министерството.

МВнР е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования пред посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

Изказваме преклонение пред силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!

Вижте ТУК последното интервю на Атанас Скатов пред БНТ, само броени дни преди да се случи фаталния инцидент по пътя към голямата му цел - покоряването на К2.

За 42-годишния Атанас Скатов това беше 21-а експедиция в последните 8 години и общо 14-а атака на осемхилядник. Голямата мечта на родения в Сливен алпинист беше да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха - К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Скатов вече изкачи Седемте върха (Seven Summits) - най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, вторият най-висок връх в света, допълва БГНЕС.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 г. Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма и тялото му не беше открито от спасителните екипи, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 с престижно равенство срещу Динамо (Киев), Наумов спаси дузпа
ЦСКА 1948 с престижно равенство срещу Динамо (Киев), Наумов спаси дузпа
Французин спря подема на Григор в Мелбърн
Французин спря подема на Григор в Мелбърн