НОВИНИ

Болници сигнализираха за проблем с качеството на антигенни тестове

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:58, 05.02.2021
5196
Чете се за: 04:47 мин.
Още
Слушай новината

За проблем с качеството на антигенни тестове сигнализираха от болници в страната. Те се предоставят безплатно на лечебните заведения от РЗИ и са закупени от Министерството на здравеопазването.

Трябва да уточним, че не става дума за всички антигенни тестове, закупени от здравното министерство, а за определени производители или партиди. Това са тестове, на които болниците разчитат, за да предотвратят заразяване на останалите си пациенти.

В определени случаи медиците установяват изключително висок процент на грешка - например над 30% фалшиво отрицателни резултати, като е нормално да е в пъти по-малко. Оказва се, че да се получи сертификат за качество и чувствителност на теста, не е толкова трудно - това ни разказаха вносители на тестове. Процедурата е облекчена заради пандемията.

Близо милион и половина антигенни тестове е закупило министерството. Предимно от производители от Китай и Корея.

Онкологичната болница в Русе. Всеки пациент се изследва с антигенен тест преди да постъпи за лечение, за да не зарази други онкоболни. От декември медиците използват тестовете на здравното министерство и забелязват проблем.

"Просто отчитането е по-трудно. Индикаторната лента тръгва да се позитивира от двете страни и по средата остава бледа. Лакмусовата хартия се оцветява в допълнителни тонове, не знам дали е от буфера в кита или от самата хартия", каза Гюнай Мутафов, старши лаборант в Комплексен онкологичен център-Русе.

След проверка с PCR тест се оказва, че грешните резултати са близо 50%.

"По листовка всичките са над 95% точни. Това ни кара да мислим, че не са доусъвършенствани тези тестове, които ги раздават", допълни Гюнай Мутафов.

Многопрофилната болница "Свети Пантaлеймон" в Плевен. Получават от РЗИ 1300 опаковки с бързи антигенни тестове.

"Ние ги държим в кутиите, просто не желаем да разчитаме на тях и на тяхната достоверност. Много фалшиво отрицателни резултати. Представете си в една клиника по ортопедия с 20-30 оперирани пациенти и един положителен какво би могло да се случи", каза д-р Елиза Георгиева - директор на болница "Свети Пантaлеймон"-Плевен.

За проблем с партиди от закупените тестове потвърди и държавният здравен инспектор.

"Имахме такава информация от ВМА, разбира се веднага тази партида се спира от употреба, връща се на фирмата, за да бъде заменена. Тестовете не са с еднакво качество, това е ясно на всички", заяви доцент Ангел Кунчев.

За да обезпечи болниците и ДКЦ-тата, здравното министерство е закупило антигенни тестове от 13 производителя, основно от Китай и Корея. В момента пазарът е залят от тестове. Критерий за избора на министерството е процентът на чувствителност, на специфичност и маркировката за съответствие с евростандартите.

"Има производители, които дават висока чувствителност и специфичност, дават всякакви сертификати, но не се потвърждават", заяви д-р Благовеста Пенчева - медицински директор на лаборатория.

"Практически няма стриктен контрол и не е трудно да се получи така наречената СЕ маркировка, за който и да е диагностик кит за ковид", каза Александър Дечев - представител на фирма вносител.

Към момента трудно може да се намери тест с декларирана чувствителност под 90%.

Друг е въпросът каква е реалната чувствителност на тестовете.

Над 20% от закупените от здравното министерство тестове са от китайския производител, който са се отказали да ползват от плевенската болница.

"В професионалните групи мнението за тези тестове е доста негативно и колегите не разчитат на тях", каза д-р Елиза Георгиева.

В Гърция например според Дечев има стриктни изисквания при избор на производител.

"Тестовете да са в списъка на одобрени от СЗО, за тях да има публикации в реномирани с медицински журнали, както и някои други критерии, по които категорично не могат да бъдат допуснати тестове, които да са със съмнително качество", заяви Александър Дечев - представител на фирма вносител.

От здравното министерство не коментираха защо са предпочели именно тези производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП и ГЕРБ се скараха на тема "Спорт"
БСП и ГЕРБ се скараха на тема "Спорт"
Евгени Иванов: Решението за създаването на фигурата "специален прокурор" е изцяло на политиците
Евгени Иванов: Решението за създаването на фигурата "специален прокурор" е изцяло на политиците