НОВИНИ

Акад. Петрунов: Не трябваше да отварят спортните центрове и моловете

bnt avatar logo
от БНТ
22:01, 05.02.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Здраве
Слушай новината

Имунитетът, създаден от ваксината, заедно с имунитета, създаден от преболедувалите, са факторите на създаването на т. нар. популационен имунитет или колективен имунитет. Това каза в "Панорама" председателят на Отделение по медицински науки към БАН акад. Богдан Петрунов. По думите е тревожно, ако страната ни не достигне 60-70% колективен имунитет.

На въпрос "Кое пази повече - ваксината или имунитетът от прекараната болест", акад. Петрунов отговори:

"И двете, тъй като имунитетът, който се изгражда, той е аналогичен и в никакъв случай не можем да кажем, че имунитетът от ваксината е по-силен от този през боледуването".

Според него капацитетът на здравната система е достатъчен в момента и болниците няма да се препълнят, но "безспорно има увеличаване на случаите, разпространяват се все повече и повече новите варианти на щамовете, които създават сериозния медицински проблем, и диагностичен, и лечебен".

"Няма съмнение, че ние сме изправени пред една нова вълна на разпространение на инфекцията и аз се надявам, че с по-сериозни имунизационни усилия и възможност да се имунизират все повече българи ще задържим това развитие, но аз лично мисля, че ние по-рано от началото на годината няма да видим светлина в тунела", заяви акад. Петрунов.

По думите му в България мерките са били най-либерални от държавите в цяла Европа. Режимът беше много мек, много спокоен и за съжаление не се спазваше на много места, това е също тъжната история, каза Петрунов.

Според него е правилно връщането на учениците в училище:

"Това е чудесно решение за мен, защото това иначе е колосален проблем за мен, той не е само здравен, той е социален, икономически", каза акад. Петрунов.

Той призова да се спазват елементарните противоепидемични мерки.

"Както сме се научили с грипа да живеем, така и с много други инфекциозни болести, трябва и с коронавируса да се научим да живеем - да носим маски, да спазваме разстоянието един от друг, колкото е възможно по-малко социални контакти", каза Петрунов.

Според него е било рано да бъдат отворени спортните центрове, моловете и е трябвало тези ограничения да отпаднат на 1 март, когато е предвидено да бъдат отворени и ресторантите.

"Маската не ви предпазва от вируса. Вирусът минава през органичен материал, вирусът е в аерозола, който излъчваме. Маската е един физически щит, който предпазва този аерозол да не попада в нас. Така че дори най-обикновените маски са нещо полезно", каза Петрунов.

Според академика две са най-великите неща в медицината – това са ваксините и антибиотиците.

"Ако ги нямаше тях, нямаше да сме 7 милиарда никога", допълни акад. Петрунов.

Той отбеляза, че за съжаление има лекари, които не вярват във ваксините.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захари Карабашлиев: Кризата изкарва от нас това, което вече имаме
Захари Карабашлиев: Кризата изкарва от нас това, което вече имаме
Осигурени са средствата в размер на 1000 лв. за работа на първа линия
Осигурени са средствата в размер на 1000 лв. за работа на първа линия