НОВИНИ

Спомен за Атанас Скатов

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:00, 05.02.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Височинен алпинист, мотивационен лектор, продуцент на филми и автор на книги, свързани с неговите експедиции, по професия агроном по растителна защита. Така Атанас Скатов описваше себе си в личния си уебсайт.

През последните 7 години Скатов е участвал в 20 експедиции по света, като успешно изкачва 17 върха. Той е първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра и покорил четири осемхилядника само за една година. Покорил е Еверест по два различни маршрута - по северния и по южния ръб.

Скатов е първият българин, изкачил Седемте континентални първенци. Всичко това Атанас Скатов постига само на растителен хранителен режим, без да има професионален опит във височинния алпинизъм.

"Планината - това не е спорт. Това е начин на живот, контактът с природата".

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г. в Сливен. В планината се влюбва сравнително късно. За това разказа самият той във филма на БНТ "Трудният път към върха". Изкачил е 10 от общо 14-те осемхилядника в света, като Еверест е покорил два пъти по два различни маршрута.

"Първият ми смислен контакт с планината беше, когато бях на 31 години и на следващата година започнах да ходя всеки ден в планината и да тренирам, за да се подготвям за първия ми проект със седемте континентални първенци".

За филма алпинистът предоставя негови кадри от атаката му на осемхилядника Чо Ою - шестият по височина връх от Хималайската корона. Сам и без употреба на изкуствен кислород.

"В момента мъглата е 10 метра видимост. Добре че има прокаран парапет, иначе си оставам тука завинаги. Много съм изморен. Едвам слизам. Постоянно чувам някакви гласове, но то няма никой. Нито пред мене, нито зад мене... В голям филм се вкарах днес".

Преди броени дни алпинистът даде последното си интервю пред БНТ, часове преди да атакува К2.

"Вътрешното ми чувство ми казва, че шансът е много голям. Но все пак имам 21 експедиции и знам, че винаги може да се промени всичко всяка една секунда. Всеки ми казва, че на първо място иска да се върна жив и здрав. На първо място е животът и здравето".

Скатов загина, правейки това, което най-много обичаше в последните 10 години - изкачването на планини и върхове.

"Планините са едни живи същества и те решават кой да се качи до върха, кой да не се качи, кой да остане..." - думи на Атанас Скатов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно топло време и през уикенда
Необичайно топло време и през уикенда
COVID-19 има драстично въздействие върху децата
COVID-19 има драстично въздействие върху децата