НОВИНИ

Осъдителни реакции след решението на Русия да експулсира трима европейски дипломати

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:04, 06.02.2021
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Евросъюзът, Великобритания и Франция осъдиха решението на Русия да експулсира трима европейски дипломати за участие в протестите в подкрепа на опозиционера Алексей Навални на 23 януари. Осъдителна реакция дойде и от засегнатите страни - Германия Швеция и Полша.

Върховният представител по външната политика на Евросъюза Жозеп Борел осъди решението на Москва и отхвърли обвиненията, че тримата европейски дипломати са предприели действия, несъвместими с техния статут. По-рано Борел разговаря с руския външен министър Сергей лавров в Москва.

Швеция определи обвиненията към неин представител в участие в протестите за Навални като неоснователни и изтъкна, че си запазва правото на отговор. Полша и Германия извикаха руските посланици и призоваха Москва да преразгледа решението си пред алтернативата от ответни мерки.

Новината завари канцлера Меркел по време на виртуална среща на Френско-германския Съвет за отбрана и сигурност.

Смятаме експулсирането за неоправдано. Това е още една стъпка встрани от върховенството на закона, видима в Русия, заяви Меркел.

Берлин засега продължава да подкрепя проекта "Северен поток 2".

Френският президент Макрон осъди действията на Москва по случая Навални - от отравянето му, до ареста и изгонването на тримата европейски дипломати.

Мисля, че не така се управлява политическо напрежение, дори и вътрешно. Солидарен съм с трите страни, чиито дипломати бяха изгонени. Ще продължа да изпращам нашето ясно и силно послание до Русия по този въпрос, заяви Макрон.

Междувременно съд в Москва отложи за 12 февруари ново дело срещу Навални - този път за оклеветяване на 94-годишен ветеран от Втората световна война. Възможното наказание е глоба или принудителен труд.

Навални не се признава за виновен. Процесът започна в петък с изслушване на свидетели. Поводът е коментари на опозиционния лидер във връзка с видео в подкрепа на конституционните промени от миналата година. В него е заснет и засегнатият ветеран.

Навални нарече участниците в клипа предатели без съвест и корумпирани лакеи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция затяга мерките в почивните дни
Гърция затяга мерките в почивните дни
910 са новите случаи на коронавирус у нас
910 са новите случаи на коронавирус у нас