НОВИНИ

Ефективна ли е ваксината на "Астра Зенека" срещу южноафриканския вариант на коронавируса

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:18, 07.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Ваксината, разработена от "Астра Зенека" и Оксфордския университет, може да не защитава срещу леки и средно тежки случаи на южноафриканския вариант на COVID-19. Това предаде Ройтерс, като цитира изследване, което ще бъде публикувано днес във в. "Файненшъл таймс". И въпреки тази информация, в редица европейски държави продължават да пристигат първите дози от ваксината.

Във Франция започна разпределението на ваксината на "Астра Зенека". Тя ще бъде поставена първо на здравни работници между 50 и 64-годишна възраст. Дозите са 273 000 и ще бъдат доставени на 117 заведения, по данни на Министерството на здравеопазването.

Очаква се препаратът да достигне по-лесно до болниците, защото условията за съхранение са по-леки в сравнение с ваксината на "Пфайзер" - "Байонтек", на която са необходими -70 градуса.

"Ваксината има предимства, защото може да се съхранява в обикновена студена стая, а не фризер. Това означава, че когато пристигне, може да се държи за известно време в хладилник при температури между два и осем градуса", каза фармацевтът Брижит Бонан.

Вчера първите 196 000 дози от ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха и в Испания. Те са предназначени за хората между 18 и 55 години. Подобно на Франция, това е третата одобрена в страната ваксина след тези на "Пфайзер" - "Байонтек" и Модерна.

В Швейцария около 500 протестиращи в защитни костюми се обявиха срещу ограниченията заради пандемията - някои в името на бъдещите поколения.

Мерките в страната все пак са по-меки в сравнение с Германия, Италия и Австрия. Ресторантите и магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост са затворени, но ски пистите работят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оранжево небе над Европа заради пясък от Сахара
Оранжево небе над Европа заради пясък от Сахара
Продължава спасителната акция на връх К2
Продължава спасителната акция на връх К2