НОВИНИ

Цветен дъжд от Сахара се очаква да премине над България

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:56, 07.02.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Днес над по-голямата част от страната облачността ще е значителна. Максималните температури по поречието на Дунав, където вятърът ще е от изток, ще са по-ниски - между 6° и 10°, а в останалата част от страната между 12° и 17°. В източните и планинските райони ще духа умерен южен вятър. В низините и равнините видимостта ще е намалена от мъгла, а в отделни райони и ще преръмява.

Преваляванията днес и през нощта могат да бъдат и оцветени, заради пренос от запад-югозапад на сахарския прах, което ще и доведе до промяна във вида на небето, но концентрацията на прах у нас ще остане под допустимите норми.

През нощта дъжд ще превали в Югозападна България, а утре и на места в западната половина от страната; по-съществени ще са валежите в Рило-Родопската област. Ще духа умерен, северно от планините силен, поривист вятър от юг-югозапад и за почти цялата страна има издадено предупреждение от първа степен-жълт код.

Южният вятър ще задържи температурите високи - максималните ще достигнат между 15° и 20°. По-ниски ще са в крайните северозападни райони, където ще остане почти тихо и на много места видимостта ще е намалена.

В планините ще бъде много ветровито, със силен до бурен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, по-често значителна, на отделни места ще има и слаби валежи от дъжд, най-високите части от сняг. Опасността от лавини извън ски зоните в курортите остава много висока.

Във вторник след обяд има вероятност за превалявания в югозападните, а през нощта срещу сряда и в останалите райони от Южна България. В сряда до сутринта валежите ще спрат, и през деня времето ще е слънчево, но в четвъртък отново на места ще превали слаб дъжд. В петък ще нахлува студен въздух. Температурите бързо ще се понижат. На отделни места ще има и слаби валежи, предимно от сняг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приятелите на Скатов: Експедицията му на К2 е пример за сила, вяра, борбеност и упоритост
Приятелите на Скатов: Експедицията му на К2 е пример за сила, вяра, борбеност и упоритост
Карнавалът във Венеция е виртуален, но конкурсът за маска и костюм остава
Карнавалът във Венеция е виртуален, но конкурсът за маска и костюм остава