НОВИНИ

На опашка за ваксина: Официално започна третата фаза на имунизацията у нас

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:16, 07.02.2021
Чете се за: 03:57 мин.
Още
Слушай новината

Започна третата фаза от имунизацията срещу COVID-19. Първите дози от ваксината "Астра Зенека", които пристигнаха снощи, бяха поставени в "Пирогов". В този етап на ваксинацията влизат служители, участващи в поддържане на основни за обществения живот дейности, както и заетите с изборите. Продължава ваксинацията и на медици и учители, които влизат в първа и втора фаза.

Официален старт на третата фаза от ваксинационния план бе дадена днес. Тя обхваща работници от критични за държавата предприятия. Сред тях и членове на централната, районните и секционните избирателни комисии. Вчера получихме 28 000 дози от третата одобрена в Европейския съюз ваксина - тази на "Астра Зенека".

Именно с нея днес в различни лечебни заведения бе проведена имунизацията. Ще бъдат поставени всички пристигнали до този момент количество, тоест няма да се пази втората доза заради достатъчно дългия период, в който може да бъде поставена повече от два месеца. Няма ограничения при ползването й при хора над 55 години.

На опашка за ваксина. Пазителите на дозите - служителите на държавното предприятие "Бул Био", които посрещнаха доставката от "Астра Зенека", днес се оказаха първите, на които им бе сложена доза от нея.

Консултантът в "Бул Био" Илина Бинева е на 76. И без колебания дали трябва да се ваксинира. Огромната група журналисти, която я очакваше, вероятно я смути повече.

"Не ме притеснява, защото в Англия те започнаха да ваксинират най-напред възрастните хора и кой знае какво не се случи", каза Илина Бинева.

Снимка: БГНЕС

2800 флакона с ваксината на "Астра Зенека" пристигнаха предсрочно у нас вчера вечерта.

"В един флакон има 10 дози, по 0,5 мл всяка доза, така че той може да стои на стайна температура до 24 часа, без да е отварян. До 6 часа, ако е отворен", заяви проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Лесното съхранение е едно от предимствата на тази ваксина. В това се убедиха и лекарите в Александровска болница.

"Не разреждаме, не губим време, темперира се и се поставя", обясни д-р Момчил Керемедчиев - УМБАЛ "Александровска".

"Притеснение голямо, но се оказа, че не е толкова страшно. Мисля, че с която и да е от трите ваксини ще има резултат", каза Йоана Димитрова - болногледач, УМБАЛ "Александровска".

За да се ускори ваксинацията, всички дози на Оксфордската ваксина от доставките през февруари ще бъдат поставени без да се пази втората доза. Тя може да бъде приложена и след два месеца.

"В рамките на февруари се очакват над 360 000 дози, повече се очакват през март", уточни Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Агенция по лекарствата.

"Така че 300 000 ще могат да бъдат направени буквално в рамките на следващите две седмици, а вече следващите, които идват ще бъдат за втората доза, която се очаква да бъде не по-рано от 60-ия ден", каза проф. Асен Балтов - директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Членове на избирателните комисии ще бъдат ваксинирани утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно студено, обилни снеговалежи и транспортен хаос в Европа
Необичайно студено, обилни снеговалежи и транспортен хаос в Европа
Вандали замеряха влак с камъни: ранени са две момичета
Вандали замеряха влак с камъни: ранени са две момичета