НОВИНИ

САЩ няма да вдигат санкциите срещу Иран

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
06:35, 08.02.2021 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън заяви, че икономическите санкции срещу Иран няма да бъдат вдигнати, докато страната не се съобрази с условията на ядрената сделка, подписана през 2015 г. Той даде интервю за СиБиЕс Нюз.

По-рано върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей каза, че Техеран е готов да се придържа към документа, но след вдигане на рестрикциите.

Целта на споразумението от 2015-а беше да ограничи иранската ядрена програма. През 2018 година обаче президентът Доналд Тръмп едностранно оттегли Вашингтон от сделката и наложи икономически санкции на Техеран. Година по-късно Иран отказа да се съобразява с документа и възобнови обогатяването на уран в значително по-големи количества от заложените в споразумението.

Междувременно Юридическият екип на Доналд Тръмп се очаква да представи предварителния доклад за процедурата по импийчмънт. Утре Сенатът започва заседанията по отстраняването от власт на Тръмп. На 13 януари Долната Камара даде ход на процеса с обвинението "подстрекателство към бунт", във връзка с нахлуването в Капитолия на 6 януари. Тръмп е единственият американски президент, предлаган за отстраняване два пъти.

"Няма причина да вярваме, че той действително ще бъде осъден. Но той трябва да понесе политическа отговорност пред обществото, като не е задължително това да се случи с импийчмънт и осъждане. Трябва да се опише какво точно се е случило - с историческа цел. Бъдещите поколения трябва да знаят за него и да го изучават, за да разберат как се е стигнало до тук", заяви адвокатът Брадли П. Мос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облекчават мерките в Дания, Нидерландия и Австрия
Облекчават мерките в Дания, Нидерландия и Австрия
Нови 17 550 дози от ваксината на "Пфайзер" пристигат в страната
Нови 17 550 дози от ваксината на "Пфайзер" пристигат в страната