НОВИНИ

Проф. Балтов: Хората не изпълняват препоръките на щаба и това ще доведе до рестрикции

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 08.02.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Здраве
Слушай новината

Миналата седмица Националният оперативен щаб отправи предупреждение, че предстои идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас и призоваха за спазване на мерките.

"Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. За съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза в студиото на "Денят започва" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Той обясни, че е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции", предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10%, това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме, е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпът на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от "Астра Зенека".

В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Ангелов: Няма лидерска битка между Каракачанов и Валери Симеонов в коалицията "Обединени патриоти"
Юлиан Ангелов: Няма лидерска битка между Каракачанов и Валери Симеонов в коалицията "Обединени патриоти"
Синоптик: Сахарският прах не е опасен, защото е с естествен произход
Синоптик: Сахарският прах не е опасен, защото е с естествен произход