НОВИНИ

Проф. Мутафчийски: До три седмици ще има сериозен ръст в броя на заразените

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:03, 04.02.2021 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
Здраве
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От националния оперативен щаб прогнозираха - сериозен ръст на установените случаи на ковид 19 у нас ще усетим до три седмици. Но мерките няма да се разхлабват допълнително заради наблюдавания ръст в средната заболеваемост.

А 10 души вече заразяват 12, вместо петима, както беше допреди малко повече от седмица.

Няма да има разхлабване на мерките, но няма да има и затягане, въпреки че според оценката на щаба сме почти на прага на третата вълна, която наблюдаваме вече в Европа.

Здравният министър неведнъж е казвал, че по-строги мерки ще има при достигане на 200 заразени на 100 000, а сега сме на кота 113, но за по-малко от седмица заболеваемостта се е вдигнала с 28.

По данни на Центъра по заразни болести британският вариант на вируса е засечен в областите
София, София-област, Пловдив, Пазарджик, Монтана, Хасково и Благоевград. Колко разпространен е обаче все още не можем да кажем, защото не са изследвани достатъчен брой проби.

8 области у нас са в червената зона заради разпространението на COVID-19

Тенденцията се обърна. Вече не наблюдаваме постепенен спад в разпространението на заразата, а отчитаме признаци на засилване на епидемията.

От 25 януари броят на нуждаещите се от болнично лечение нараства. Вече не 85, а 113 души от 100 000 установяваме, че са заразени. И това е лоша новина, защото тръгваме към третата вълна с много по-неблагоприятни показатели в сравнение с кризата през есента.

"Нивата, от които тръгваме, са доста по-високи, тоест едва ли имаме 7 седмици. Нямаме 7 седмици. Най-вероятно имаме 3 седмици. Колкото и да ми е неприятно да бъда лош вестител, не мога да спестя факти", каза председателят на Националния оперативен щаб ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Обсъжда се идея за масово тестване на учениците с антигенни тестове

През февруари числата ще се покачват. Най-лошият сценарий:

"Значително експоненциално нарастване, запълване на болниците и изживяване пак на тази криза, на която бяхме свидетели в края на ноември", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Мерките обаче за момента няма да се променят.

"Няма да си позволим лъкатушене или различни идеи, които да променят основната линия, която преследваме, а тя е разхлабване на мерките на не по-малко от 14-дневен период и анализиране на ситуацията", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Анализът засега показва утежняване на ситуацията в столицата. Новите случаи отново скочиха над 200, стойност, която не сме засичали от 7 януари. Само за ден във Военномедицинска академия са приети 13 души - колкото за цялата предишна седмица.

"Именно затова на 12 часа следим всяко едно число, анализираме всяка една тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем действия, ако това се наложи", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По отношение на ваксинацията - водят се преговори за допълнителни доставки от РНК ваксините - това е технологията, която използват "Пфайзер" и "Модерна".

На този етап според здравния министър няма причина ваксината на "Астра Зенека" да не се прилага на хора над 55 години. Окончателно становище ще има непосредствено преди началото на имунизациите на тази възрастова група.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството ни в Република Северна Македония поднесе венец на гроба на Гоце Делчев
Посолството ни в Република Северна Македония поднесе венец на гроба на Гоце Делчев
Настаниха в психиатрия рапъра, който открадна такси дрогиран
Настаниха в психиатрия рапъра, който открадна такси дрогиран