НОВИНИ

В Русе започна ваксинирането на учителите и на хората в социалните домове

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 04.02.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

В Русе започна ваксинирането на преподавателите и на останалите специалисти, които работят в училищата и детските градини. Сред първите кандидати за имунизиране беше екипът на училище "Васил Априлов" и техни колеги от Професионалната гимназия по електротехника.

Пред сградата на една от университетските болници потокът от желаещи не спира от сутринта. Откриваме своя ред да чака и Младен Прокопиев, който работи в Гимназията по електротехника. Казва, че има придружаващо заболяване, но се е записал един от първите за поставяне на ваксина.

"Това е единственият начин да нямаме проблеми занапред, да бъдем спокойни за нас и нашите близки. Аз вярвам на науката и вярвам на хората, които са създали този ваксина, затова, че тя е полезна. Преди 5 години прекарах инфаркт, имам 4 стента в сърцето, но смятам, че това е още по-добре да бъда ваксиниран, за да нямам усложнения, ако болестта ме прихване", разказа зам.-директорът.

"От днес започнахме ваксинирането на педагогически и непедагогически персонал, като в Русе това е разпределено в няколко пункта. Единият от пунктовете е тук в нашето лечебно заведение", заяви административният директор на УМБАЛ "Медика Русе" Алисе Муртезова.

В списъците за ваксиниране в болницата има учители и служители от 8 учебни заведения и 4 детски градини.

"Първо си попълват тук информираното съгласие, отговоря се на всички въпроси, след което се измерват кръвно налягане, пулс и преглед от лекар. След което се пристъпва към самото ваксиниране и 15 минути след това те изчакват в това помещение, за да видим дали има ранни реакции след ваксината. На всички ние даваме нашия телефонен номер, на който евентуално могат да се обадят, ако имат и късни последствия", обясни още Муртезова.

Сред работещите в училищата в Русе обаче процентът на кандидатите за ваксини не е висок.

"Има хора, които се поддават на манипулации, на спекулации, на чипове, има и хора, които се страхуват чисто физически, не, че не са убедени, че ваксината е нужно да се постави или не", допълни Прокопиев.

В Русе вече е в ход и имунизацията на настанените в социални домове възрастни хора и на част от персонала в тези институции. В същото време обаче през последните 3 дни с антигенни и PCR тестове в университетската клиника са открити 20 нови случая на заразени с COVID-19. Сред тях за лечение са приети и двама младежи, които са със сериозни оплаквания.

"За съжаление, специално нашите наблюдения са, че отново започват да се покачват положителните проби. В момента в болницата в Ковид структурата са 53-ма пациенти, 24 от тях са усложнени", каза още административният директор на УМБАЛ "Медика Русе".

В болницата казват, че са в състояние до 48 часа отново да преструктурират 25% от общия брой легла за пациенти с коронавирус, но се надяват това да не се налага.

Репортер: Виолета Никифорова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деница Сачева: В ГЕРБ не се обсъжда управление без Борисов
Деница Сачева: В ГЕРБ не се обсъжда управление без Борисов
Евростратегия "От фермата до трапезата" - ще стане ли храната по-качествена?
Евростратегия "От фермата до трапезата" - ще стане ли храната по-качествена?