НОВИНИ

Имало е риск за пострадалия в Беласица, както и за момчетата, които са го търсили

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 08.02.2021
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Спасителна операция близо 20 часа проведоха през почивните дни планинските спасители от Сандански и Благоевград, след като млад мъж падна в дълбока над 200 метра пропаст в Беласица планина. По чудо той се отърва само с травма на крака, но се наложи спасителите да го носят на ръце през труден терен часове наред.

По-голяма част от 20-часовата спасителна операция е преминала през тъмната част от денонощието. Беласица планина е една от най-стръмните в България. Имало е риск както за пострадалия, така и за момчетата, които са отишли да го търсят.

"Проведохме доста тежка акция. Минаха 5 часа, за да стигнем до пострадалия. Стигнахме чак в 20.00 ч., по тъмно. Терените са изключително трудни, заледени. Нямаше друг вариант освен пострадалият да се транспортира на ръце, техника не можеше да достигне", заяви пред БНТ Кристиян Урумов от Планинската спасителна служба в Сандански.

Спътникът на туриста от Беласица пред БНТ: Теренът беше ужасен

В спасителната акция са участвали 10 спасители от Сандански, имало е и доброволци от Петрич, които са помогнали с локацията. Плюс спасителите от Благоевград - около 20 човека общо са участвали в акцията.

"Късмет. В тая ситуация няма какво друго да го спаси, освен съдбата", категоричен беше Урумов.

Момчетата са били подготвени за планината по принцип, но за точния район не са били много подготвени, защото са им трябвали котки.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синоптик: Сахарският прах не е опасен, защото е с естествен произход
Синоптик: Сахарският прах не е опасен, защото е с естествен произход
Марио Драги със сериозни шансове да състави кабинет
Марио Драги със сериозни шансове да състави кабинет